Posted in

Чи небезпечні пластикові стаканчики для здоров’я?

fedcdcdedae.jpg
fedcdcdedae.jpg

Кава на винос – це зручна звичка сучасного темпу життя. Але за кожною ароматною чашкою у пластиковому стаканчику ховається небезпека. Лікар-ендокринолог, терапевт та фахівець клінічної лабораторної діагностики Олена Доманська розповіла, як пластикові стаканчики можуть впливати на здоров’я.

Який вплив пластикові стаканчики мають на організм?

В холодну пору року особливо популярні гарячі напої на винос. Але чи зігріє напій, чи нашкодить організму, це залежить від тари. За словами лікаря, напої в пластику однозначно не варто брати, обережними варто бути також з кришечкою та соломинками. Для активного довголіття важливо розуміти, що частинка мікропластику, яка виділяється в напій, не руйнує тіло “в секунді”, а відбувається накопичення. Тому найкраще замінити їх на звичайний посуд, багаторазові металеві чашки-термоси або скляний посуд.

До того ж більшість паперових стаканчиків всередині покриті тонким шаром пластику (поліетилену), щоб не протікали. Мікропластик викликає запалення та окиснювальний стрес, а також стимулює утворення вільних радикалів та “шкодить фазам детоксу”. Крім того, кава з собою – це ідеальна можливість “набрати пусті калорії”, в основному з вуглеводів.

“До прикладу, ‘латешка’ та капучино викличуть у вас такий інсуліновий скачок, який ви навіть не думали. Після чого через годину буде глікемічний ‘провал’ і зайві сантиметри ‘прилетять’ на ваше ідеальне тіло з шаленою швидкістю. А вісцеральний жир – це величезна кількість продуктів запалення, які поступово перетворюють ваше ще колись ідеальне тіло в неприємну статуру”, – пояснила Олена Доманська.

В який посуд мають розливатись гарячі напої?

За даними Держпродспоживслужби, в Україні продаж напоїв на розлив дозволяється лише у чистий посуд, у тому числі власний посуд покупця, якщо він придатний для використання. Тому заклад не має права наповнювати брудний або пошкоджений посуд. Посуд і матеріали, що контактують із харчовими продуктами, мають бути безпечними, не повинні виділяти шкідливих речовин і бути придатними для контакту з гарячими напоями.

Тобто заклад має використовувати лише сертифікований посуд із маркуванням “чашка і виделка”, що підтверджує його контакт з гарячими рідинами. Якщо посуд може впливати на безпечність, то споживач має про це бути проінформований. Це стосується і посуду: наприклад, маркування “не для гарячих напоїв” має бути видно й зрозуміле покупцю.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.