Чому важливо контролювати споживання солі?
Здорове харчування – це щоденний і найпростіший спосіб впливати на власне здоров’я та підтримувати сили. Однак, щоб скласти ідеальну збалансовану тарілку, важливо врахувати неочевидну небезпеку: надмірна кількість солі може звести нанівець усі зусилля. У Всесвітній день здорового харчування фахівці Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні розповідають, як правильно формувати свій раціон, враховуючи необхідні пропорції білків та клітковини, і чому цей білий кристалічний продукт – справжній ворог нашого серця і судин.
Як правильно формувати свій раціон?
Здорове харчування – це не про жорсткі обмеження, а про розумну різноманітність раціону. Половина тарілки повинна складатися з овочів, фруктів або ягід, які є джерелом вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Чверть тарілки має займатися складними вуглеводами, такими як цільнозерновий хліб, гречка або бурий рис, а інша чверть – білками, зокрема рибою, м’ясом птиці, яйцями та бобовими.
Які наслідки надмірного споживання солі?
Сіль – важлива частина раціону, але в надлишку вона підвищує артеріальний тиск, навантажує серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань. За даними дослідження STEPS, проведеного у 2019 році, українці щодня споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я: у середньому – 12,6 г замість максимально допустимих 5 г. Це небезпечна тенденція, адже щорічно близько двох мільйонів смертей у всьому світі пов’язані з надмірним споживанням солі.
Як контролювати споживання солі?
Декілька простих порад допоможуть вам зменшити споживання солі:
- Читайте упаковки магазинних продуктів та обирайте ті, де менше солі на 100 г.
- Спробуйте рідше вживати солоні закуски.
- Замініть соуси та заправки на альтернативи без додавання солі.
- Приберіть сільницю зі столу, щоб уникнути додаткового соління готових страв.
- Використовуйте натуральні трави та спеції для покращення смаку страв.
Більше порад і корисної інформації щодо вживання солі та її впливу на організм можна дізнатися на сайті Центру громадського здоров’я.
Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.