Які продукти містять омега-3?
Омега-3 жирні кислоти – це поліненасичені жири, які часто називають “хорошими”. Вони сприяють роботі мозку, щитоподібної залози, печінки, а також допомагають регулювати настрій, рівень запалень і гормональний баланс.
Водночас, окрім лосося, існують продукти, що містять навіть більше омега-3. Дієтологиня Саманта Петерсон пояснює, що існує три основні типи омега-3: альфа-ліноленова кислота (АЛК) – міститься у насінні чіа, льону, волоських горіхах; ейкозапентаєнова (ЕПК) та докозагексаєнова (ДГК) – присутні переважно в рибі, зокрема в лососі й скумбрії. За даними Міністерства сільського господарства США, у 85 грамах лосося міститься приблизно 1,8 грама омега-3, однак деякі продукти перевищують цей показник.
Яка риба містить найбільше омега-3?
Скумбрія: 2,6 г омега-3 на 100 г. За словами дієтологині Медді Паскуаріелло, скумбрія не лише багата на омега-3, а й містить білок, кальцій і залізо.
Насіння чіа: 5 г омега-3 на 30 г. Воно також багате на клітковину, кальцій і антиоксиданти, що сприяє здоров’ю кишківника та балансу цукру в крові. Насіння чіа є також джерелом рослинного білка.
Лляне насіння: 3,6 г омега-3 на 30 г. Окрім високого вмісту жирних кислот, воно багате на клітковину й білок. Паскуаріелло радить вживати мелене насіння, оскільки воно краще засвоюється організмом.
Насіння конопель: 2,6 г омега-3 на 45 г. Містить також білок, антиоксиданти та вітаміни A, D і E.
Волоські горіхи: 2,5 г омега-3 на 30 г. Петерсон зазначає, що горіхи додатково містять магній, мелатонін і протизапальні поліфеноли, які позитивно впливають на нервову систему та сон.
Нагадаємо, раніше ми писали, яка риба містить найбільше вітаміну D з усіх.
Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.


