Posted in

Продукти, що викликають мігрень: що потрібно знати

bdebefffebfcdb.jpg
bdebefffebfcdb.jpg

Які продукти можуть провокувати мігрень?

Деякі продукти можуть провокувати напади мігрені через вміст певних речовин. До потенційних “тригерів” належать шоколад, алкоголь та навіть кава.

Чи впливають напої з кофеїном на мігрень?

В Американському медичному журналі йдеться, що при надмірному або регулярному споживанні кофеїну (особливо понад 200-300 мг/день, тобто більше 2-3 чашок кави) може виникати залежність. Різке зниження або пропуск звичної дози викликає синдром відміни, у тому числі головний біль або мігрень. У деяких людей навіть разове перевищення звичної дози може спровокувати напад через судинні ефекти (спочатку звуження, потім розширення судин мозку).

Як алкоголь впливає на людей з мігренню?

У журналі European of Neurology йдеться, що люди, які страждають на мігрень, відзначають сильний зв’язок між вживанням алкоголю та його симптомами. Етанол спричиняє розширення судин, що може запускати біль у людей зі схильністю до мігрені. Алкоголь також має діуретичний ефект, що посилює головний біль. Якщо у вас є схильність до мігрені, то необхідно:

  • уникати алкоголю;
  • не змішувати різні напої;
  • пити достатньо води;
  • не вживати алкоголь натщесерце.

Які інші продукти можуть викликати мігрень?

Аспартам – це штучний підсолоджувач (Е951), який приблизно солодший за цукор, але містить менше калорій. Дослідження, опубліковане в журналі Diet and Headache, показало, що продукти харчування та напої, що містять штучний підсолоджувач аспартам, посилюють симптоми та частоту мігрені. Якщо є мігрень, варто почати з стевії або еритриту – вони мають найкращу переносимість. Перевіряйте етикетки: навіть “sugar-free” продукти можуть містити аспартам або суміші підсолоджувачів.

За даними PubMed, фенілетиламін, тирамін і теобромін – біоактивні речовини, що містяться в какао, можуть впливати на судини головного мозку та вивільнення нейромедіаторів (серотоніну, дофаміну), що іноді провокує мігрень. Кофеїн у шоколаді, особливо темному, може як сприяти нападу, так і тимчасово полегшувати біль залежно від дози та індивідуальної чутливості. Різке підвищення, а потім падіння рівня глюкози в крові також може стати фактором запуску мігрені.

Тирамін – амінокислота, яка природним чином міститься в організмі людини, а також у багатьох продуктах харчування, може викликати мігрень у деяких людей. До продуктів, що містять велику кількість тираміну, включають:

  • витримані сири, такі як блакитний, брі, горгонзола, фета, чеддер;
  • ферментовані продукти, включаючи квашену капусту, кімчі та місо;
  • в’ялене, копчене або мариноване м’ясо та риба, такі як копчений лосось;
  • алкоголь;
  • продукти, що містять нітрати, сульфати, концентровані дріжджі та глутамат натрію.

Які симптоми мігрені?

На сайті Мауо clinic йдеться, що основні симптоми мігрені включають:

  • інтенсивний пульсуючий або “б’ючий” біль, зазвичай з одного боку голови;
  • посилення болю при рухах, світлі або звуках;
  • нудота, іноді – блювання;
  • підвищена чутливість до світла (світлобоязнь), звуків (фонобоязнь) та запахів.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.