Попри стабільний попит, українські виробники змушені скорочувати випуск сирів через посилення конкуренції з дешевшим імпортом із ЄС. Про це інформує аналітична платформа “Інфагро”.
Зазначається, що прайсові ціни на напівтверді сири в Україні залишаються незмінними, однак більшість продукції продається зі значними знижками, що зменшує реальні доходи виробників.
Чому європейські сири стають вигіднішими?
“Європейські сири обходяться ритейлу дешевше, тож мережі можуть встановлювати вищі націнки й при цьому пропонувати нижчу кінцеву ціну. Це забезпечує високий попит на імпорт і ускладнює збут української продукції, яка не може конкурувати за ціновим сегментом”, – підкреслюють аналітики.
Які прогнози на зимовий період?
За їхніми словами, у зимовий період очікується подальше зниження виробництва: попит скорочується, а підприємства уникають накопичення великих запасів. Тиск відчутний і на ринку сирних продуктів — ціни імпортних сирів наблизилися до вартості українських молоковмісних, що також може призвести до скорочення їхнього випуску, прогнозують експерти.
Додатково зменшується попит з боку імпортерів із Центральної Азії, які вже сформували закупівлі до свят і не поспішають поповнювати запаси. За оцінками аналітиків, тенденція до зростання імпорту та спаду українського виробництва збережеться.
Нагадаємо: Всередині жовтня для українських сироварів ситуація на внутрішньому ринку продовжувала погіршуватись. Експерти прогнозували, що у четвертому кварталі очікується подальше скорочення виробництва.


