Більшість людей навіть не замислюється про температуру їжі та напоїв, які споживає. Однак температура може впливати на стан стравоходу і роботу шлунка. Яку температуру їжі та напоїв лікарі вважають прийнятною, як організм реагує на гаряче та холодне, розповіла гастроентеролог-дієтолог, доктор медичних наук, професор Галина Анохіна.
Чи можна споживати гаряче?
Галина Анохіна розповіла, що страви і напої треба вживати теплими, а їхня температура має бути не вищою 65 градусів. “Якщо температура буде вищою, ніж 65 градусів, то можливі опіки. Причому є люди, які можуть навіть не відчувати опіків, а деякі спокійно ковтають майже окріп. Однак це небезпечно”, – зазначила лікарка. За її словами, дуже гарячу їжу та напої споживати не можна, тому що опіки стравоходу і шлунка підвищують ризик раку.
Що з холодною їжею та напоями?
“У шлунку все зігрівається. Тож холодна їжа та напої менш негативно впливають на травлення, ніж гаряче. У шлунку завжди є шлунковий сік, тому холодне він зігріє. З цим він краще справляється, ніж з гарячим”, – розповіла професорка. Втім, вона додала, що крайнощі неприйнятні, і ковтати “шматки льоду” не варто. “Якщо ви візьмете шматочок вершкового масла з морозильної камери, покладете його на скибку хліба і в такому вигляді з’їсте, шлунково-кишковий тракт може негативно відреагувати на жир такої температури”, – зазначила лікарка.
Натомість, якщо цей самий шматочок додати в теплу кашу і перемішати, жир із масла емульгується і краще засвоїться. “Ви не відчуєте дискомфорту від того, що масло було крижаним”, – резюмувала Анохіна.
Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.


