Posted in

Чому не варто мити курячі яйця перед приготуванням?

efebfffdeedd.jpg
efebfffdeedd.jpg

Чому мити яйця перед приготуванням їжі – помилка?

Поширена звичка українців мити курячі яйця перед приготуванням насправді може бути небезпечною для здоров’я. За словами гастроентеролога-дієтолога, доктора медичних наук, професора Галини Анохіної, миття яєць збільшує ризик потрапляння мікроорганізмів, зокрема сальмонели, всередину яйця. Це відбувається через пористу структуру шкаралупи, де вода допомагає бактеріям проникнути всередину. Особливо це важливо, якщо яйце використовуватиметься сирим, наприклад, для приготування майонезу. Змиваючи природний захисний бар’єр, ми несвідомо створюємо шлях для мікроорганізмів.

Коли мити яйця все ж таки можна?

Винятком із цього правила є лише ті випадки, коли яйце піддаватиметься інтенсивній термічній обробці, наприклад, його смажитимуть, варитимуть або запікатимуть, а на ньому є сильні видимі забруднення. У такому разі миття є допустимим, оскільки висока температура знищить бактерії, які могли б проникнути всередину під час миття.

Як убезпечити себе від сальмонельозу?

Оскільки використання сирих яєць для приготування домашнього майонезу викликає найбільші побоювання щодо сальмонельозу, лікарка дала пораду, як мінімізувати ризики. Вона порадила звертати увагу на внутрішній бік шкаралупи: якщо на ній є будь-яка плямка або зміна кольору, таке яйце краще викинути. Водночас Анохіна підкреслила, що промислових яєць із магазину боятися не варто, оскільки на сучасних птахофабриках діють надзвичайно суворі вимоги щодо стерильності, щоб уникнути спалахів зараження сальмонелою.

Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.