Які переваги яблучних шкірок?
Не поспішайте викидати яблучні шкірки – у них прихована справжня користь. Саме шкірка містить найбільше вітамінів, антиоксидантів і клітковини, які підтримують імунітет, травлення та навіть захищають серце. Про це повідомляє сайт Verywell health.
Чим корисні яблучні шкірки?
Багаті на антиоксиданти
Яблучна шкірка містить антиоксидантні сполуки – каротиноїди, флавоноїди та антоціанідини, які надають яблукам їхнього кольору та сприяють їхній користі для здоров’я. Антиоксиданти допомагають організму боротися з вільними радикалами – нестабільними молекулами, що сприяють пошкодженню клітин та розвитку захворювань. За даними Journal of Food Science and Technology, регулярне вживання продуктів, багатих на антиоксиданти, допомагає знизити ризик хронічних захворювань, зменшити запалення та сповільнити старіння.
Вони є чудовим джерелом клітковини
У журналі Life йдеться, що харчові волокна у яблуках пов’язані зі зниженням ризику метаболічного синдрому – групи станів, які роблять вас більш схильними до серцевих захворювань, діабету 2 типу та інсульту. Клітковина з яблучних шкірок також може допомогти контролювати апетит і покращити здоров’я кишечника.
Підтримують гормональне здоров’я
Хлорофіл у яблучній шкірці – антиоксидант, який надає яблукам зеленого кольору та може допомогти захистити від хімічних сполук, що порушують гормональний фон і призводять до тривалого запалення. Вживання яблучної шкірки може підтримувати здоров’я гормонів та зменшувати тривале запалення, яке може призвести до хронічних захворювань.
Сприяють кращому здоров’ю мозку
За даними журналу Molecules, яблучна шкірка допомагає боротися із запаленням у всьому тілі, включаючи мозок. Нейрозапалення (запалення мозку) може збільшити ризик розвитку захворювань, пов’язаних з мозком, таких як хвороба Альцгеймера та Паркінсона, інсульт.
Мають протиракові властивості
Антиоксиданти, такі як ті, що містяться в яблучній шкірці, можуть допомогти зменшити ризик раку, мінімізувати пошкодження клітин, пов’язане з оксидативним стресом, та відновити внутрішній баланс організму (гомеостаз).
Які страви готувати з яблучних шкірок?
Використати шкірки у стравах
Висушені яблучні шкірки можна заварювати як ароматний напій. Також можна додавати подрібнені шкірки у тісто для мафінів чи пирогів. Щоб приготувати овочеві салати, натріть яблуко разом зі шкіркою й додайте до моркви, капусти чи селери.
Зробіть снеки зі шкірок
Можна запекти в духовці яблучні шкірки з корицею й невеликою кількістю меду. Також можна зробити цукати, проваривши шкірки у воді з цукром/медом і висушити.
Використовуйте у кашах та йогуртах
Дрібно наріжте яблуко зі шкіркою й додайте у вівсянку чи грецький йогурт.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.