Під час стресу багато людей тягнеться до солодкого чи фастфуду, але причина цього не в “шкідливості” продуктів. Водночас це не найкращий спосіб прожити негативні емоції. Про це в інтерв’ю розповіла нутриціологиня Катерина Крупкіна.
Чому в стресі хочеться їсти та що з цим робити?
Дослідження показують: жування знімає напруження приблизно на три-чотири хвилини, викликаючи тимчасове полегшення. “Але це неправильний метод регуляції емоцій. Якщо їжа стає єдиним інструментом заспокоєння – це вже порушення”, – пояснює фахівчиня. Вона радить навчатися альтернативних, екологічних способів зниження стресу: коротка прогулянка, дихальні вправи, розмова з близькими, медитація або спорт.
Чому після недосипання так хочеться солодкого?
Окремо експертка пояснила, чому після безсонної ночі зростає потяг до солодкої чи жирної їжі. Головна причина – зміни в гормонах та роботі клітин. “Недосип знижує чутливість клітин до інсуліну, клітини гірше засвоюють енергію. Зростає гормон голоду грелін, нам хочеться їсти більше”, – каже вона. У такі дні організм прагне швидкої енергії, тому рука тягнеться до солодкого. Але, наголошує нутриціологиня, краще дати тілу повільну енергію – складні вуглеводи. “У такі дні надважливо збільшити у раціоні складні вуглеводи, щоб була якісна, помірна енергія, яка поступово надходить до організму”, – рекомендує вона.
При цьому Крупкіна не закликає відмовлятися від їжі для задоволення – вона може бути в щоденному раціоні. Але основу повинні складати продукти, що підтримують здоров’я, особливо коли через недосип і стрес імунна система ослаблена. Вона також радить, за можливості, робити короткий денний сон. 20-40 хвилин може бути достатньо, щоб дати організму новий заряд енергії.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.


