Що таке аґрус і чому його недооцінюють?
Аґрус – одна з найменш відомих ягід. Більшість з нас має розмиті спогади про зелені колючі кружечки, які росли у бабусі в селі. Вони смакували, як мармеладки, та, максимально достигнувши, лопалися у роті. Водночас не єдиними дитячими спогадами. Повернути аґрус у свій раціон варто й у дорослому віці.
Які корисні властивості аґрусу?
Хоча зараз аґрус часто недооцінюють, колись його називали у народі ‘королівською ягодою’. Все завдяки цілющим властивостям. Аґрус має дуже мало калорій. Водночас ягоди – справжня скарбниця мікроелементів. Наприклад, аґрус – поза конкуренцією за вмістом калію. Також ягоди є багатими на фосфор та кальцій. Серед властивостей аґрусу:
- прискорення обміну речовин;
- укріплення м’язів;
- зміцнення імунної системи;
- уповільнення процесів старіння;
- покращення гормонального фону у жінок.
Також аґрус є дуже корисним для нервової системи. Ягоди обов’язково варто додати людям, які живуть у стані хронічного стресу (тобто нам усім).
Чи є протипоказання до вживання аґрусу?
Водночас з аґрусом потрібно бути обережними. Ягоди містять високий рівень кислоти, що може загострити ситуацію при виразковій хворобі шлунку або колітах. Також варто враховувати індивідуальні непереносимості. Аґрус може бути сильним алергеном. Тому потрібно бути вкрай обережними, додаючи ягоди до раціону малюка. Хоча загалом аґрус для дітей є дуже корисним, і його можна їсти з 7 місяців життя.
Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не містить жодних порад, діагнозів чи висновків, що стосуються вашого здоров’я. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу, консультація медика або лікування, зверніться до фахівця.