Posted in

Чорниця: ягода для покращення здоров’я

efdafbafededc.jpg
efdafbafededc.jpg

Чорниця – скарб для здоров’я

Дослідження показують, що чорниця входить до рейтингу найпопулярніших ягід, які обирають дорослі. Вона є не лише смачним десертом, але й справжньою скарбницею вітамінів.

Історія чорниці в Україні

Чорниці здавна росли на території України. Ця ягода входила до страв, які готували наші предки. Зокрема, мовиться про вареники та компоти з чорницею. Раніше люди знали, що ягода – дуже смачна, а тепер змогли переконатися, наскільки вона – ще й корисна.

Як чорниця впливає на здоров’я

Дослідження показують, що чорниця покращує когнітивні функції людини. Дієтологиня Меггі Мун пов’язує це з антиоксидантними сполуками, які містяться у чорницях. Зокрема, мовиться про антоціани. Вони забарвлюють чорницю у її характерний колір та покращують короткострокову та довгострокову пам’ять. Крім того, за словами Мун, антоціани знижують ризик хвороби Альцгеймера.

Споживання чорниці

Найкраще їсти чорницю у свіжому або замороженому вигляді. Якщо ягода пройде термічну обробку, наприклад, у випічці, її корисні властивості суттєво знизяться. Хоча між тим, щоб з’їсти булочку та булочку з чорницею, варто обирати друге.

Обмеження у споживанні

Однак, додаючи чорницю у щоденний раціон, варто також зважати на індивідуальні особливості свого організму. На ягоду може бути алергія. Крім того, її споживання варто обмежити при розладах травлення.

Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не містить жодних порад, діагнозів чи висновків, що стосуються вашого здоров’я. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу, консультація медика або лікування, зверніться до фахівця.

Журналіст з понад 15-річним досвідом. Закінчив факультет журналістики Національного університету імені Тараса Шевченка у 2010 році. Працював у провідних українських ділових медіа, де висвітлював теми фінансів, ринку праці, інвестицій та малого бізнесу. Сьогодні спеціалізуюся на аналітиці економічних процесів в Україні та їхньому впливі на щоденне життя громадян.