Чорниця – скарб для здоров’я
Дослідження показують, що чорниця входить до рейтингу найпопулярніших ягід, які обирають дорослі. Вона є не лише смачним десертом, але й справжньою скарбницею вітамінів.
Історія чорниці в Україні
Чорниці здавна росли на території України. Ця ягода входила до страв, які готували наші предки. Зокрема, мовиться про вареники та компоти з чорницею. Раніше люди знали, що ягода – дуже смачна, а тепер змогли переконатися, наскільки вона – ще й корисна.
Як чорниця впливає на здоров’я
Дослідження показують, що чорниця покращує когнітивні функції людини. Дієтологиня Меггі Мун пов’язує це з антиоксидантними сполуками, які містяться у чорницях. Зокрема, мовиться про антоціани. Вони забарвлюють чорницю у її характерний колір та покращують короткострокову та довгострокову пам’ять. Крім того, за словами Мун, антоціани знижують ризик хвороби Альцгеймера.
Споживання чорниці
Найкраще їсти чорницю у свіжому або замороженому вигляді. Якщо ягода пройде термічну обробку, наприклад, у випічці, її корисні властивості суттєво знизяться. Хоча між тим, щоб з’їсти булочку та булочку з чорницею, варто обирати друге.
Обмеження у споживанні
Однак, додаючи чорницю у щоденний раціон, варто також зважати на індивідуальні особливості свого організму. На ягоду може бути алергія. Крім того, її споживання варто обмежити при розладах травлення.
Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не містить жодних порад, діагнозів чи висновків, що стосуються вашого здоров’я. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу, консультація медика або лікування, зверніться до фахівця.