Які ризики пов’язані з вживанням буряка?
Сирий буряк вважають корисним джерелом вітамінів і мікроелементів. Однак, його надмірне споживання може спричинити небажані ефекти – від розладів травлення до зниження артеріального тиску та каменів у нирках. Про це повідомляє Verywell health.
Чому буряк може змінити колір сечі?
В журналі Nutrients йдеться, що бітурія – нешкідливе тимчасове знебарвлення сечі та калу на рожевий або червонуватий колір після вживання буряка. Це відбувається, коли пігмент у буряку, який називається беталаїн, не повністю розщеплюється у травному тракті, через що надлишок виводиться із сечею та калом. Певні фактори можуть збільшити ризик, порушуючи нормальне розщеплення беталаїну, зокрема: підвищена кислотність шлунка, целіакія або хвороба Крона, дефіцит заліза, вживання продуктів, багатих на оксалат, таких як шпинат, соя та шоколад.
Які проблеми зі здоров’ям можуть виникнути?
Буряк містить високу концентрацію коротколанцюгових вуглеводів, відомих як FODMAP (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли). Ці вуглеводи погано перетравлюються та ферментуються мікробами у товстому кишечнику, що призводить до таких симптомів, як: здуття живота, біль у животі або спазми, нудота, діарея або закреп.
За даними в журналі Nutrition Metabolism Cardiovascular Diseases, люди іноді вживають буряк як додаткову терапію для лікування високого кров’яного тиску (гіпертензії). Буряк багатий на нітрати, які організм перетворює на газоподібний оксид азоту. Оксид азоту викликає розширення кровоносних судин, що збільшує кровотік і допомагає знизити кров’яний тиск. Надмірне вживання буряка може спричинити раптове зниження артеріального тиску (гіпотензії), що особливо актуально для людей похилого віку.
Окрім нітратів та FODMAP, буряк є багатим джерелом природної сполуки під назвою оксалат. Овоч містить приблизно 76 мг оксалату на півсклянки. Для більшості здорових людей оксалат з їжі не є проблемою. Однак для людей, схильних до утворення каменів у нирках, надмірне споживання буряка може призвести до кристалізації оксалату та утворення оксалатних каменів.
На сайті MedlinePlus йдеться, що буряк містить сполуки, які називаються пуринами, що може сприяти подагрі. Сечова кислота виробляється, коли організм розщеплює пурини. Якщо в крові забагато сечової кислоти, то кристали можуть почати утворюватися та осідати в суглобах, викликаючи запальну реакцію.
Згідно з Scientific Reports, як коренеплод, буряк може накопичувати важкі метали, такі як кадмій, свинець і ртуть, якщо його вирощувати на забрудненому металами ґрунті. Якщо вживати ці забруднені овочі у великих кількостях та/або протягом тривалого періоду, вони можуть призвести до симптомів та отруєння.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

