Posted in

Чи варто їсти шкірку фруктів? Дослідження про користь

acfcdfebdaabfef.jpg
acfcdfebdaabfef.jpg

Чому шкірка фруктів може бути корисною?

Багато хто звик викидати шкірку з цитрусових чи ківі, вважаючи її несмачною або шкідливою. Однак, саме в ній зосереджено найбільше клітковини, антиоксидантів і вітамінів. Про це повідомляє сайт Real Simple.

Яка користь шкірки манго?

В журналі “Trends in Food Science Technology” йдеться, що шкірка манго є чудовим джерелом вітамінів С, Е та клітковини. Дослідження показують, що 10 г шкірки містить від 36 до 78 г клітковини. Шкірка манго не токсична, проте в ній є урушіол – та сама речовина, що міститься в отруйному плющі. У чутливих людей вона може спричинити алергічну реакцію (свербіж, висип, подразнення рота чи губ). Якщо ви ніколи не їли шкірку манго, спробуйте невеликий шматочок. Перед уживанням ретельно мийте фрукт. Якщо шкірка товста або гіркувата (особливо в недостиглих плодах), то її краще зняти.

Чи корисна бананова шкірка?

За даними PubMed, жовта зовнішня оболонка банана використовується для приготування їжі в деяких країнах світу. Перед уживанням її ретельно миють, бо банани часто обробляють фунгіцидами та воском для зберігання. Найкраще використовувати органічні банани. Щоб зробити шкірку м’якшою, її відварюють, запікають або обсмажують; у сирому вигляді вона жорстка та гіркувата. Шкірка містить клітковину, калій, магній, поліфеноли та триптофан, які можуть бути корисними для травлення та нервової системи. Подрібнену варену шкірку додають до смузі або випічки. Людям із чутливим шлунком або алергіями краще спробувати невелику кількість спочатку.

Що міститься в шкірці ківі?

В шкірці ківі міститься багато клітковини, вітаміну C, антиоксидантів і флавоноїдів — часто навіть більше, ніж у м’якоті. Головне – ретельно вимити плід перед уживанням, бажано щіткою, щоб прибрати ворсинки, бруд і залишки засобів обробки. Вона має трохи терпкий, гіркуватий смак і шорстку текстуру. Якщо це неприємно, можна обрати інші сорти ківі. Дослідження, опубліковане на PubMed, показало, що вживання двох ківі щодня може збільшити частоту випорожнень і допомогти при легких закрепах. Щоб отримати більше клітковини, яка важлива для випорожнення кишечника, їжте ківі цілими.

Чи безпечна шкірка цитрусових?

Шкірка апельсинів та лимонів їстівна та не токсична, проте має гіркий смак через ефірні олії. Вона щільна й жорстка, тому у сирому вигляді її зазвичай не їдять. Шкірку можна вживати, якщо фрукт органічний або ретельно вимитий (тепла вода + сода або оцет). Цедру часто додають у випічку, напої, соуси та маринади. Також безпечна шкірка у засушеному чи вареному вигляді – для варення, цукатів, настоянок та чаїв.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.