Французька організація яєчної промисловості (CNPO) висловила занепокоєння щодо яєць з України, які, на їхню думку, “не відповідають європейським стандартам для птахівничих господарств та французькій забороні на забиття курчат-самців”. Про це повідомляє Zerno-ua.com з посиланням на публікацію у Poultry World.
Сотні тисяч яєць з України продаються у великих супермаркетах Франції, але, за словами CNPO, ці продукти можуть містити антибіотики, заборонені в Європі. Організація наводить результати щонайменше чотирьох перевірок яєць, експортованих через Словаччину та Польщу до ЄС, які підтвердили наявність небезпечних для здоров’я людини речовин.
Які дії вживає французька влада?
Міністр сільського господарства Анн Женевар надіслала листа до Єврокомісії, вимагаючи посилення санітарного контролю як у Франції, так і на рівні ЄС. Вона закликає заборонити імпорт яєць, що містять заборонені в Євросоюзі речовини. “Кількість імпортованих з України яєць не дуже велика, але цей символ має сильне значення. Наш національний продовольчий суверенітет означає надання переваги французькому виробництву над імпортними продуктами, які не відповідають нашим нормам та очікуванням споживачів”, — зазначила Женевар у відповідь на скарги CNPO.
Чому зростає попит на яйця?
Скарги надходять на фоні зростання попиту на яйця, оскільки споживачі, у період високої інфляції, обирають яйця як відносно дешеве джерело білка. Високий попит змусив деякі супермаркети в країні імпортувати більшу кількість яєць, що викликало розчарування у французьких виробників. “Обсяг продажів зріс на 5% з початку року, що означає приблизно на 350 млн яєць більше, ніж за аналогічний період минулого року. Ми повністю здатні постачати продукцію до великих супермаркетів”, — зазначив президент CNPO Ів-Марі Боде.
Нагадаємо, що в серпні Україна експортувала 10,16 тис. т молочних продуктів на суму 31,27 млн дол. Відносно липня натуральні обсяги експорту скоротилися на 19%, а порівняно з серпнем 2024 року впали на 2%. Також повідомлялося, що протягом 2024/25МР Україна експортувала 580 тис. тон цукру, що становить 32% виробленого країною обсягу. Експорт зменшився на 16% порівняно з минулим “цукровим сезоном”, коли експортували 692 тис. тонн.