Posted in

Гарбуз: користь для здоров’я та можливі ризики

acdceedcacacfafb.jpg
acdceedcacacfafb.jpg

Які переваги має гарбуз для здоров’я?

Гарбуз – не лише символ осені, а й справжнє джерело користі для здоров’я. Щоденне вживання цього овочу може зміцнити імунітет, підтримати серце та навіть покращити сон. Про це повідомляє сайт Verywell health.

Як гарбуз підтримує імунітет?

Бета-каротин гарбуза – це потужна поживна речовина, яка допомагає підтримувати імунну систему та інші важливі функції. В журналі Nutrients йдеться, що вітаміни A, C та E, що містяться в гарбузі, можуть допомогти захистити слизову оболонку кишечника, що, у свою чергу, допомагає запобігти мікробам та інфекціям. Фрукти та овочі, багаті на клітковину, такі як гарбуз, можуть позитивно впливати на здоров’я кишечника, тим самим підтримуючи імунну систему.

Які інші переваги має гарбуз?

Гарбуз багатий на калій, кальцій та магній, тому може регулювати кров’яний тиск та запобігати серцевим захворюванням. Ці поживні речовини є важливими, адже спрямовані на зниження рівня цукру в крові та запобіганню високого тиску. Поживні речовини гарбуза також можуть допомогти знизити ризик серцевих захворювань, серцевої недостатності, інсульту та інших захворювань.

Травній системі потрібна клітковина для регулярного випорожнення кишечника та підтримки здорового балансу корисних бактерій. Одна склянка консервованого гарбуза містить майже третину рекомендованої добової норми споживання клітковини. Також молекули, що містяться в гарбузовій шкірці, можуть підтримувати здорові бактерії у кишечнику.

Згідно з даними в журналі Nutrients, вітаміни С, Е та А, що містяться в гарбузі, необхідні для загального здоров’я шкіри. Зокрема, вітамін А може допомогти захистити шкіру від пошкоджень сонцем, а також покращити її текстуру. Вітаміни С та Е відомі своєю антиоксидантною дією в засобах догляду за шкірою.

Кому не можна їсти гарбуз?

Більшість здорових дорослих можуть безпечно насолоджуватися гарбузом. Однак, якщо ви вперше пробуєте його, варто знати про наступне: алергічна реакція – люди з харчовою алергією або чутливістю до певних продуктів можуть відчувати шлунково-кишкові симптоми або висип після вживання гарбуза. Оскільки гарбуз має високий вміст клітковини, його вживання може вплинути на травну систему та сприяти здуттю. Також деякі поживні речовини гарбуза можуть впливати на те, як організм засвоює або виводить певні ліки.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.