Posted in

Гарбузове та соняшникове насіння: що корисніше?

abdafceacecdaed.jpg
abdafceacecdaed.jpg

Яка харчова цінність гарбузового та соняшникового насіння?

Гарбузове та соняшникове насіння – це популярні перекуси, які містять вітаміни, мінерали та корисні жири. Однак їхній склад суттєво відрізняється, тому важливо знати, яке з них приносить більше користі для організму.

Гарбузове насіння можна вживати як очищеним, так і неочищеним, тоді як насіння соняшнику слід їсти лише очищеним. За даними Центру даних харчових продуктів USDA, у 30 г очищеного гарбузового насіння міститься:

  • калорій – 163
  • білок – 8 г
  • жир – 14 г
  • вуглеводи – 4 г
  • клітковина – 1,4 г
  • магній – 156 мг
  • кальцій – 14,7 мг
  • цинк – 2 мг
  • залізо – 2,3 мг

Тоді як у 30 г очищеного насіння соняшника міститься:

  • калорій – 165
  • білок – 5,5 г
  • жир – 14 г
  • вуглеводи – 6,8 г
  • клітковина – 3 г
  • магній – 36,6 мг
  • кальцій – 20 мг
  • цинк – 1,5 мг
  • залізо – 1 мг

Які переваги для здоров’я?

Гарбузове та соняшникове насіння є чудовими джерелами клітковини. Всього 30 г насіння містить багато харчових волокон та інших поживних речовин. Харчові волокна життєво важливі завдяки своїм численним корисним властивостям для здоров’я, таким як:

  • допомагають запобігти закрепам
  • підтримують здоров’я кишечника
  • знижують рівень холестерину

Якщо ви шукаєте більшу кількість магнію та білка загалом, обирайте очищене гарбузове насіння. Переваги отримання достатньої кількості білка включають:

  • покращення відчуття ситості та контроль апетиту, що може бути корисним для контролю ваги
  • допомагають будувати та відновлювати тканини в організмі
  • сприяють відновленню після фізичних навантажень

Користь магнію для здоров’я наступна:

  • підтримка функцій нервів і м’язів
  • підтримка здорової імунної системи
  • регулювання рівня цукру в крові

Як додати насіння до свого раціону?

USDA інформує, що типовий розмір порції гарбузового і соняшникового насіння становить приблизно 28 г. Ось кілька ідей, як їсти таке насіння:

  • посипайте зверху вівсянку, йогурт або пластівці на сніданок
  • додавайте в смузі
  • їжте окремо як перекус

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.