Чому гарячий шоколад корисний для серця?
Гарячий шоколад не лише зігріває, а й може бути корисним для здоров’я. Напій містить антиоксиданти, що сприяють роботі серця, знижують запалення та покращують настрій. Якщо ви приготуєте гарячий шоколад з темного шоколаду або несолодкого какао-порошку, то він може бути корисним для серцево-судинного здоров’я. В журналі Nutrients йдеться, що какао багате на потужні природні сполуки, які називаються флавоноїдами, що мають антиоксидантні та протизапальні властивості. Ці сполуки допомагають розслабити та розширити кровоносні судини, покращуючи кровообіг та контролюючи кров’яний тиск. Какао або темний шоколад може бути особливо корисним для людей з метаболічними розладами, такими як діабет або ожиріння. Споживання какао пов’язане з невеликим, але значним зниженням загального холестерину, рівня цукру в крові та артеріального тиску.
Які мінерали містить гарячий шоколад?
Темний шоколад і гарячий шоколад містять кілька важливих мінералів, необхідних організму для підтримки основних процесів, зокрема:
- Магній – для підтримки функції м’язів і нервів.
- Залізо – використовується для створення білка, який переносить кисень у крові.
- Калій – для підтримки функції м’язів та переміщення поживних речовин у клітини.
- Фосфор – для зміцнення кісток і допомоги клітинам у використанні енергії.
- Цинк – важливий для підтримки імунної системи.
Як гарячий шоколад покращує настрій?
На сайті Frontiersin йдеться, що ковток теплої чашки гарячого шоколаду може підняти настрій завдяки натуральним сполукам, що містяться в какао. До них належать:
- Теобромін – легкий стимулятор, який діє подібно до кофеїну.
- Фенілетиламін – може спровокувати вивільнення ендорфінів, що викликають гарний настрій.
- Триптофан – підтримує вироблення серотоніну, допомагаючи відчувати спокій і рівновагу.
Какао-порошок та суміші для гарячого шоколаду зазвичай містять близько 1-2 г клітковини на порцію, що може допомогти захистити від стрибків рівня цукру в крові. Флавоноїди какао можуть допомогти покращити використання інсуліну організмом та знизити рівень цукру в крові натщесерце.
Як зробити гарячий шоколад кориснішим?
Гарячий шоколад не завжди поживний. Але приготування певними способами може збільшити його користь для здоров’я:
- Обирайте високоякісний темний шоколад – шукайте несолодкий какао-порошок або темний шоколад з високим вмістом какао, щоб отримати максимум флавоноїдів та антиоксидантів.
- Обмежте додавання цукру – використовуйте невелику кількість натуральних підсолоджувачів, замість рафінованого цукру чи ароматизованих сиропів.
- Оберіть поживну рідку основу – молоко з низьким вмістом жиру або рослинні варіанти, зокрема мигдальне, вівсяне або соєве молоко.
- Корисні добавки – спробуйте додати дрібку кориці або мускатного горіха в чашку гарячого какао для отримання додаткових антиоксидантів та смаку.
Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба бов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

