Італійська піца не завжди була такою популярною стравою, як зараз. Перша згадка про цей кулінарний шедевр датується ще I сторіччям до нашої ери в кулінарній книзі рецептів відомого римського багатія Марка Гавія Апіція.
Цей гурман дуже полюбляв балувати себе різноманітними смаковими поєднаннями, які куштував під час своїх подорожей. Схоже, саме в один з таких моментів чоловік, спробувавши на смак тісто з оливковим маслом, сиром, курячим м’ясом та горіхами, записав рецепт цієї незвичайної страви, який зберігся аж до наших днів.
Деякі історики стверджують, що й в Стародавньому Єгипті та навіть у Персії люди їли схожі на сучасну піцу коржі. Однак, на відміну від італійського варіанту Марка Гавія Апіція, такі страви подавалися без начинки.
Як виникла піца маргарита
Спочатку піца була їжею малозабезпечених людей, а багатії та королівські особи відмовлялися куштувати цю страву, бо початково тісто для коржів замішувалося ногами.
У 1772 році король Фердинанд I, який одного разу випадково зайшов до закладу неаполітанського піцайоли, скуштував піцу, яка настільки сильно йому сподобалася, що він навіть намагався впровадити її в королівський раціон. На заваді стала дружина монарха, яка не хотіла куштувати страви простолюдинів.
Другу спробу зробити піцу їжею для всіх прошарків суспільства зробив король Фердинанд II. Він скликав таємне засідання з королівськими кухарями, щоб вирішити проблему з замішуванням тіста. Тоді його підданий Дженнаро Спадаччіні вигадав пристрій для збивання тіста у вигляді бронзового пестика.
І вже на 30-й день народження своєї дружини Маргарити Савойської король наказав поставити на святковий стіл піцу з томатів, базиліку та сиру моцарелла. Королева була у захваті від страви та навіть дозволила автору цього кулінарного витвору назвати піцу своїм іменем. Саме так з’явилася піца маргарита.
Як виникла гавайська піца
Якось канадський ресторатор Сем Панопулос вирішив поєднати два кардинально протилежних продукти в одній страві. Для цього він взяв солодко-кислуватий ананас та соковиту шинку і виклав це на коржик із тіста.
Деякі історики вважають, що Сем підгледів цей рецепт під час своєї подорожі до Неаполя в 1954 році, а інші кажуть, що чоловік вигадав гавайську піцу самостійно. Страва подавалася в ресторані Сема під назвою «Satellite». Спочатку відвідувачі не розуміли дивакуватий смак такого незвичайного поєднання, але згодом ця піца стала однією з найпопулярніших в Канаді.
Як виникла піца 4 сезони
Перша відома людству згадка про страву, яка дуже нагадує сучасну піцу 4 сезони датується аж 1660 роком. Існує легенда, що кухар з Неаполя вирішив приготувати щось зі своїх улюблених продуктів – шинки, томатів, грибів та дарів моря.
На перший погляд здавалося, що поєднати такі непоєднувані продукти буде складно, але кухар знайшов прекрасний вихід – він розділив тісто на чотири сектори, які заповнив різними начинками.
Автор страви вирішив назвати її «4 сезони», так як кожен сектор асоціювався в нього з порою року: зима – гриби, літо – ковбаса салямі, осінь – томати, а весна – морепродукти.
Зараз кожен з нас може приготувати собі цю страву з огляду на власні кулінарні вподобання, але навіщо це робити, якщо можна просто замовити піцу в якому-небудь закладі, де професіонал впорається з цією справою набагато швидше.