Posted in

Кава та її несумісність з популярними продуктами

dfbaecdcdcbd.jpg
dfbaecdcdcbd.jpg

Кава та її несумісність з продуктами

Каву, попри її популярність, варто вживати з обережністю. Особливо це актуально, коли ми поєднуємо цей напій з певними продуктами. Неправильні комбінації можуть негативно впливати на здоров’я.

Алкоголь

Деякі помилково вважають, що кава з додаванням алкоголю здатна підвищити рівень енергії. Насправді таке поєднання може призвести до інтоксикації та перевантаження печінки. Це погано впливає на загальний стан організму та самопочуття.

Молочні продукти

Каву не рекомендують поєднувати з продуктами, що містять кальцій, такими як молоко та вершки. Особливо це стосується людей літнього віку. З кожною чашкою кави з організму виводиться близько 2 – 3 мг кальцію, при добовій нормі в 1000 мг. Щоб уникнути дефіциту мінералу і зниження щільності кісткової тканини, лікарі радять обмежити споживання кави до трьох чашок на день. Утім, молочні продукти можна поєднувати з кавою без кофеїну – вона не впливає на засвоєння кальцію.

Вітаміни та мінерали

Кофеїн заважає засвоєнню вітамінів і мінералів, тому не варто пити каву одночасно з їх прийманням. Якщо повністю відмовитися від напою не виходить, варто витримати інтервал – щонайменше одну годину між кавою та прийомом добавок.

Продукти, багаті на цинк

Не рекомендується запивати кавою їжу з високим вмістом цинку – наприклад, горох, боби, устриці, м’ясо птиці або червоне м’ясо. У такому випадку мікроелемент гірше засвоюється, що може спричинити запальні процеси на шкірі, проблеми зі шлунком тощо. Це правило стосується як кави з кофеїном, так і без нього.

Рослинні джерела заліза

Кава містить поліфеноли – сполуки, які зв’язуються з негемовим залізом, що міститься у рослинних продуктах, і заважають його засвоєнню. Через це не варто поєднувати напій з бобовими стравами, соєвими продуктами, нутом чи сочевицею.

Закончил национальный университет имени Тараса Шевченко. Опыт работы в журналистике - больше 15 лет