Posted in

Халва: користь, енергія та ризики для здоров’я

aefdbefecbbddfbf.jpg
aefdbefecbbddfbf.jpg

Що таке халва?

Халва – це популярний східний смаколик, який став звичним продуктом в Україні ще з XVIII–XIX століть. Вона не лише має чудовий смак, але й може похвалитися низкою корисних властивостей.

Класична халва складається з трьох основних компонентів: подрібненого насіння чи горіхів (соняшник, кунжут, арахіс), цукру або меду та карамельної/білкової маси. Це цікаво: кульки тірамісу – простий десерт без випікання, який підкорює з першого шматочка.

Яка користь халви?

У помірній кількості халва корисна завдяки своїй основі:

  • Білок і жири: є потужним джерелом легкозасвоюваного рослинного білка.
  • Вітаміни: містить вітаміни E, B1, B6, а також магній, залізо та цинк, що підтримують нервову та серцево-судинну системи.
  • Енергія: забезпечує швидке відновлення сил.

Які є види халви та обмеження в її вживанні?

Найпоширеніша в Україні — соняшникова халва. Інші популярні види: кунжутна (тахіні), арахісова, мигдальна. Проте, халву не варто вживати людям із цукровим діабетом та при алергії на горіхи чи насіння. Через високий вміст жирів є обмеження для людей із захворюваннями печінки.

Халва використовується не лише як десерт до чаю чи кави, але і як інгредієнт для випічки та кремів.

Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба бов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.