Як вибрати правильну картоплю?
Картопляне пюре – класична страва, яку можна приготувати не лише смачно, а й корисно. Правильний вибір сорту картоплі, мінімальна кількість масла та додавання овочів чи молочних продуктів допомагають зберегти вітаміни та зробити текстуру ніжною. Ось найпопулярніші з сортів:
- Юкон Голд – ця картопля має натуральний кремовий смак. Пюре вийде гладкої текстури з меншою кількістю вершкового масла або молока. Вони також багаті на калій і вітамін С.
- Червона картопля – у червоній є велика кількість антиоксидантів. Сполука, відповідальна за колір картоплі – це антиоксидант під назвою антоціанін, який відіграє певну роль у здоровому старінні та зниженні ризику захворювань.
- Батат – він багатий на антиоксиданти, які називаються каротиноїдами, а також клітковину та вітамін С. Він має природну солодкість, тому може знадобитися менше доданих інгредієнтів, щоб зробити її смак збалансованим.
Як зменшити споживання молочних продуктів?
Традиційне картопляне пюре для своєї кремовості готується з використанням вершкового масла, молока або жирних вершків. Але якщо ви хочете зменшити кількість насичених жирів або калорій у своїй страві, спробуйте:
- Знежирене молоко або рослинне – можна використовувати замість звичайного.
- Грецький йогурт – оскільки він містить білок і має пікантний смак, то може бути гарною заміною сметани або вершкового сиру.
- Рослинний жир, такий як оливкова олія, замість вершкового масла, що може бути корисним для здоров’я серця.
Які овочеві добавки можна використовувати?
Цвітна капуста на пару добре поєднується з картоплею, може допомогти зменшити загальний вміст калорій і додає страві більше вітаміну С, вітаміну К, фолієвої кислоти та клітковини. Для початку спробуйте суміш цвітної капусти та картоплі у співвідношенні 50/50 або змінюйте, доки не досягнете бажаного смаку та текстури.
Приправте травами: сіль підсилює смак картоплі, але надмірне вживання може бути проблемою для здоров’я деяких людей. Один зі способів зменшити споживання солі – це вживати більше свіжих трав або спецій. Зокрема, можна додати у пюре: перець чилі, паприку, орегано, чебрець, розмарин, корицю або мускатний горіх. Трави та спеції можна додавати до картоплі під час розминання або посипати їх безпосередньо перед подачею. Вони додають смаку, кольору та багато інших корисних властивостей.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.
