Posted in

Корисні властивості абрикосів для здоров’я

cdacbaffddf.jpg
cdacbaffddf.jpg

Абрикоси – джерело корисних речовин

Абрикоси – це не лише смачні кісточкові фрукти з родини рожевих, а й джерело корисних речовин, здатних суттєво впливати на здоров’я. Експерти описали, як щоденне вживання цих плодів може змінити роботу організму.

Підтримка серця, печінки та кишківника

Абрикоси багаті на розчинну клітковину, яка допомагає знижувати рівень “поганого” холестерину, покращує стан мікробіоти кишківника і зменшує ризик серцево-судинних та метаболічних захворювань. Лише 5 – 10 грамів клітковини щодня можуть помітно покращити роботу внутрішніх органів.

Зниження ризику хронічних хвороб

Фрукти містять сполуки, що мають протизапальні властивості. Це важливо для профілактики серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу, хвороб печінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

Потужне джерело антиоксидантів

Абрикоси містять вітаміни A, C, E, флавоноїди та бета-каротин – речовини, що знижують окислювальний стрес. Їхня дія може сповільнювати старіння, захищати мозок від нейродегенеративних хвороб (Альцгеймера, Паркінсона) та зменшувати ризик онкології.

Покращення зору і стану шкіри

У складі абрикосів – лютеїн, зеаксантин та вітаміни, що позитивно впливають на здоров’я очей і шкіри. Ці речовини допомагають запобігти катаракті, віковій макулодистрофії та уповільнюють появу зморшок.

Низька калорійність та поживність

В одному абрикосі – лише 17 калорій, зате багато калію, клітковини, вітамінів. За вмістом природних цукрів абрикоси поступаються навіть персикам: в одній чашці свіжих фруктів – близько 14,3 грама цукру.

Можливі негативні побічні ефекти

Хоча абрикоси здебільшого безпечні, у деяких людей можуть виникати порушення травлення чи алергічні реакції. Особливо обережними варто бути з насінням, адже воно містить речовини, що можуть вивільняти ціанід.

Загалом, регулярне споживання абрикосів – це смачний спосіб підтримати здоров’я серця, мозку, травної системи та шкіри. Але, як і з будь-яким продуктом, важливо знати міру та слухати свій організм.

Закончил национальный университет имени Тараса Шевченко. Опыт работы в журналистике - больше 15 лет