Posted in

Креатин чи протеїн: що краще для відновлення м’язів?

fcefffeacfe.jpg
fcefffeacfe.jpg

Чим відрізняється креатин від протеїну?

Креатин – це природна сполука, що утворюється з амінокислот аргініну, гліцину та метіоніну. Організм може виробляти креатин з амінокислот і засвоювати його з певних продуктів. Головна його функція – забезпечувати м’язи енергією. До переваг креатину належать:

  • може збільшувати та підтримувати м’язову масу під час силових тренувань;
  • швидше відновлення після інтенсивних фізичних навантажень;
  • покращена продуктивність завдяки високоінтенсивним тренуванням;
  • збільшення сили.

Добавки можуть збільшити силу жиму лежачи приблизно на 5%. Деякі люди можуть не реагувати на добавки креатину через вищий базовий рівень креатину в м’язах.

Креатин можна знайти в таких продуктах харчування, як:

  • яловичина;
  • курка;
  • риба;
  • свинина.

Організм виробляє близько 1 г креатину на день, а добавки можуть збільшити кількість, що зберігається в м’язах.

Яка роль білка в організмі?

Білок – це поживна речовина, що складається з амінокислот і забезпечує калоріями. Він міститься в кожній клітині людського організму, тому його називають будівельним блоком життя. Білок необхідний для:

  • обмеження втрати м’язової маси;
  • сприяння росту м’язів;
  • швидкого відновлення після тренувань;
  • підтримки ваги.

Джерелами білка в їжі є:

  • квасоля;
  • яловичина;
  • курка;
  • яйця;
  • риба;
  • молоко;
  • свинина;
  • протеїновий порошок;
  • креветки;
  • тофу.

Що краще для продуктивності тренувань?

Креатин може допомогти підвищити продуктивність під час високоінтенсивних вправ, таких як спринт, важка атлетика та інтервальні тренування. Він допомагає відновлюватися між підходами та зменшує втому. Однак, достатня кількість білка необхідна кожному, хто займається фізичними вправами. Поєднання креатину та білка може дати найкращі результати, покращуючи витривалість, силу та м’язову масу.

Які побічні ефекти можуть виникнути?

Поширені побічні ефекти, пов’язані з вживанням креатину, включають:

  • розлад шлунково-кишкового тракту;
  • затримка води та збільшення ваги;
  • м’язові судоми.

Споживання білка в надмірних кількостях може призвести до ускладнень, зокрема:

  • розлад шлунково-кишкового тракту;
  • камені в нирках;
  • підвищений ризик серцевих захворювань.

У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.