Posted in

Морквяний сік: секрети здоров’я та краси

dbddbeea.jpg
dbddbeea.jpg

Морквяний сік – простий напій, який ховає у собі секрети міцного імунітету, сяючої шкіри та здорового серця. Користь цього яскравого напою виходить далеко за межі звичайного вітаміну А.

Як морквяний сік покращує здоров’я очей?

Міністерство сільського господарства США повідомляє, що морквяний сік надзвичайно багатий на вітамін А (бета-каротин) – потужний антиоксидант, який відіграє життєво важливу роль у покращенні зору. Вітамін А допомагає підтримувати здоров’я поверхні очей і забезпечує чіткість сигналів, які очі надсилають до мозку. Одна склянка морквяного соку містить близько 250% рекомендованої добової норми вітаміну А. Цей сік також є гарним джерелом лютеїну та зеаксантину – двох антиоксидантів, відомих як каротиноїди, які пов’язані зі зниженням ризику очних захворювань, таких як вікова макулярна дегенерація.

Яким чином морквяний сік підтримує імунітет?

В журналі Immunology Research йдеться, що вітаміни та поживні речовини, що містяться в морквяному соку, підтримують імунну систему. Вітаміни А та С сприяють роботі лейкоцитів, які відіграють вирішальну роль у боротьбі з інфекціями. Морквяний сік також містить багато вітаміну B6, дефіцит якого пов’язаний з ослабленням імунітету.

Чи може морквяний сік запобігти виникненню раку?

За даними PubMed, антиоксиданти в морквяному соку можуть допомогти захистити клітини організму від пошкодження, потенційно знижуючи ризик раку. Дослідження показали, що більше споживання сирої моркви може бути пов’язане зі зниженням ризику раку легенів, лейкемії та раку підшлункової залози.

Стан шкіри може покращитись, якщо ви додасте морквяний сік до свого раціону. Вітамін С у цьому соку допомагає підтримувати вироблення колагену та захищає шкіру від пошкоджень.

Калій – це мінерал, що міститься в моркві та допомагає регулювати кров’яний тиск. Споживання більшої кількості калію пов’язане зі зниженням ризику гіпертонії (високого кров’яного тиску) та інсульту.

Морквяний сік допомагає задовольнити голод, не додаючи забагато калорій. Вітаміни та мінерали, що містяться в ньому, також можуть забезпечити тривалу енергію. Хоча він не містить стільки клітковини, як ціла морква, але також може сприяти втраті ваги.

Який склад поживних речовин у морквяному соку?

Одна склянка морквяного соку містить:

  • калорії – 94
  • клітковина – 2 г
  • вуглеводи – 22 г
  • цукри – 9 г
  • вітамін С – 20 мг
  • калій – 689 мг
  • вітамін А – 2260 мкг
  • вітамін К – 37 мкг

Які потенційні ризики вживання морквяного соку?

Хоча морквяний сік вважається здоровим напоєм, але слід враховувати деякі потенційні ризики, зокрема:

  • містить багато натуральних цукрів – вживання великої кількості може призвести до високого рівня цукру в крові або карієсу;
  • високий рівень вітаміну А – споживання занадто великої кількості бета-каротину може призвести до каротинемії – стану, при якому ваша шкіра набуває жовтувато-оранжевого кольору;
  • деякі соки можуть бути не пастеризованими – вагітним людям, маленьким дітям та людям з ослабленою імунною системою слід уникати непастеризованих сирих продуктів.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.