Сезонні овочі та фрукти липня: що обрати для здоров’я

Сезонні овочі в липні

У липні прилавки крамниць рясніють сезонними овочами та фруктами. Розповідаємо, на що варто налягти, щоб отримати максимум користі для свого організму!

1. Огірки

Містять до 95% води, добре зволожують організм, мають сечогінну дію, допомагають вивести токсини.

2. Кабачки та патисони

Джерело клітковини, калію та вітаміну С. Низькокалорійні, легко засвоюються, покращують травлення, ніжні до шлунка.

3. Помідори

Багаті на лікопін – потужний антиоксидант. Підтримують здоров’я серця, містять вітаміни A, C, K та фолієву кислоту.

4. Перець солодкий

Рекордсмен за вмістом вітаміну С. Покращує імунітет і стан шкіри, містить бета-каротин – корисний для зору.

5. Баклажани

Джерело антоціанів (антиоксиданти). Допомагають знизити рівень “поганого” холестерину, мають легку жовчогінну дію.

6. Морква

Багата на бета-каротин і вітамін А. Корисна для зору, шкіри та імунітету, сприяє очищенню печінки.

7. Буряк

Покращує кровотворення, позитивно впливає на тиск. Джерело фолієвої кислоти та заліза.

8. Редис і редька

Добре очищають жовчовивідні шляхи, мають антибактеріальні властивості, стимулюють апетит та травлення.

9. Цвітна капуста та броколі

Протиракові властивості (глюкозинолати). Джерело вітамінів С, К, фолієвої кислоти, легко засвоюються, корисні для кишківника.

10. Зелень (кріп, петрушка, базилік, м’ята, кінза)

Насичені антиоксидантами, очищують організм, покращують травлення і свіже дихання.

Сезонні фрукти та ягоди в липні

1. Полуниця та суниця (останні хвилі)

Багаті на вітамін С та флавоноїди, підтримують серцево-судинну систему, мають протизапальні властивості.

2. Малина

Містить антоціани – природні протизапальні сполуки. Сприяє зміцненню імунітету, покращує обмін речовин.

3. Смородина (чорна, червона, біла)

Вітамін С – у 4 рази більше, ніж у лимоні. Підвищує гемоглобін, має противірусну дію.

4. Ожина

Антиоксиданти та клітковина, підтримка пам’яті та судин, має протиракову дію.

5. Вишня та черешня

Мають легкий седативний ефект, покращують сон, знижують рівень сечової кислоти.

6. Абрикоси

Багаті на бета-каротин і калій, корисні для серця та очей, покращують стан шкіри.

7. Персики та нектарини

Джерело вітамінів А, Е та калію, м’яко очищають кишківник, підтримують нервову систему.

8. Аґрус

Містить пектини – очищає судини, покращує роботу підшлункової, сприяє нормалізації ваги.

9. Кавуни (наприкінці місяця)

Зволоження і детокс-ефект, сечогінна дія, корисний для нирок та шкіри.

Влітку особливо важливо додавати сезонні продукти до раціону – вони не лише найкорисніші, а й найдоступніші. Обирайте місцеві, свіжозібрані овочі й фрукти – саме в них максимум вітамінів і енергії сонця.

Що їсти для кращого сну: поради від вчених

Вплив харчування на сон

Втома, дратівливість, проблеми з концентрацією уваги – усе це може бути не лише наслідком стресу чи перевантаження, а й звичайного неякісного сну. Як свідчить нове дослідження вчених із США, харчування напряму впливає на те, як ми спимо.

Дослідження вчених

Дослідження, проведене науковцями Чиказького та Колумбійського університетів, виявило прямий зв’язок між денним раціоном та якістю нічного відпочинку. І найкращим “природним снодійним” виявились… фрукти, овочі та цілозернові продукти.

Як їжа впливає на сон

Попередні дослідження вже натякали на позитивний вплив здорового харчування на тривалість і якість сну. Проте нові дані є проривом: уперше вченим вдалося встановити миттєвий ефект – тобто, продукти, які ми з’їдаємо вдень, можуть поліпшити сон вже цієї ж ночі.

У дослідженні брали участь здорові молоді люди. Вони щодня повідомляли через мобільний застосунок, що їли, а їхній сон фіксувався наручним датчиком. Особливу увагу дослідники звернули на фрагментацію сну – показник, що відображає, наскільки часто людина прокидається вночі або переходить із глибокого у поверхневий сон.

Результати дослідження

Результати виявилися винятковими: ті, хто регулярно споживав більше овочів, фруктів та складних вуглеводів (наприклад, каш чи хліба з цільного зерна), мали глибший і стабільніший сон.

Переваги споживання овочів і фруктів

Науковці навіть зробили точний підрахунок: щоденне споживання рекомендованих п’яти порцій овочів та фруктів підвищує якість сну на 16% у порівнянні з тими, хто майже не їсть їх узагалі. Це відчутний ефект, який проявляється менш ніж за 24 години. Фрукти й овочі містять вітаміни, мінерали, антиоксиданти та речовини, які стимулюють вироблення мелатоніну – гормону сну. Водночас цілозернові продукти забезпечують стабільний рівень глюкози, що також позитивно впливає на здатність засинати й не прокидатися серед ночі.

Стратегія здорового сну

Тож правильне харчування – це не лише про здоров’я серця чи норму ваги, а ще й про якість сну. Ідеться не про короткочасні зміни, а про стратегічний підхід до щоденного раціону, який допоможе стабілізувати режим, зменшити вплив стресу та відновити сили. Регулярне вживання овочів, фруктів та цілозернових продуктів – доступний і дієвий спосіб покращити сон без ліків. І що найголовніше – ефект помітний уже наступного ранку.

Смачний кабачковий торт: простий рецепт для літа

Інгредієнти для кабачкового торта

Щоб приготувати кабачковий торт, вам знадобиться:

  • 750 – 800 грамів кабачків;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 4 яйця;
  • 50 грамів сметани;
  • 125 грамів борошна;
  • Сіль і перець – на смак.

Для начинки:

  • 140 грамів плавленого сирка (натертого);
  • 150 грамів майонезу;
  • 3 – 4 зубчики часнику;
  • Сіль і перець – на смак;
  • Томати – для прошарку;
  • Зелень – для декору.

Приготування кабачкового торта

Кабачки натираємо на великій терці, додаємо сіль, перемішуємо і відставляємо на 10-15 хвилин. Потім віджимаємо з кабачків сік, що виділився, і додаємо до них яйця, сметану, сіль, перець та ретельно перемішуємо. Далі додаємо борошно та перемішуємо до однорідної консистенції.

Смажимо кабачкові млинці на добре розігрітій сковорідці на олії з обох сторін до золотистої скоринки.

Для начинки до натертого плавленого сирка додаємо майонез, подрібнений часник, сіль, перець і ретельно перемішуємо. На кожен млинець викладаємо по 2 столові ложки начинки, рівномірно змащуємо і викладаємо нарізані кільцями томати. Останній млинець також злегка змащуємо, викладаємо всередину вже нарізані кубиками томати, по краях прикрашаємо зеленню і залишаємо тортик в холодильнику на 1-2 години для просочення.

Смачного!

Вівсянка: користь для серця та судин

Користь вівсянки для здоров’я

Регулярне вживання вівсянки може мати позитивний вплив на серцево-судинну систему. Також каша допомагає контролювати високий кров’яний тиск.

Дослідження про вівсянку

Дослідження показали, що щоденна порція від ⅔ до 1 склянки вівсянки протягом щонайменше 8 тижнів може знизити артеріальний тиск у людей із гіпертонією. Такий ефект пов’язують із вмістом бета-глюкану – типу розчинної клітковини, що міститься у вівсі. Вона уповільнює всмоктування цукру, зменшує інсулінорезистентність – чинник, пов’язаний із тиском, а також сприяє зниженню рівня “поганого” холестерину ЛПНЩ.

Додаткові переваги бета-глюкану

Бета-глюкан має пребіотичні властивості, підтримуючи корисну мікрофлору кишківника та зменшуючи запалення. Щоб зробити вівсянку ще кориснішою, фахівці радять додавати до неї фрукти (наприклад, банани, яблука, ягоди), овочі (шпинат, цибулю, гриби) або навіть чорний шоколад з вмістом какао не менше 70% – усе це продукти, які підтримують здоров’я серця та судин.

Альтернативи вівсянці

Тим, хто не полюбляє овес, варто звернути увагу на інші джерела бета-глюкану – ячмінь, морські водорості або харчові дріжджі. Втім, на відміну від вівса, їхній вплив на артеріальний тиск досліджений менше.

Можливі побічні ефекти

Попри користь, варто враховувати можливі побічні ефекти. Різке збільшення клітковини в раціоні може спричинити здуття, гази чи закреп, тому її варто вводити поступово та не забувати про достатню кількість води. Також людям з діабетом варто проконсультуватися з лікарем, адже вівсянка може знижувати рівень цукру в крові. А тим, хто має целіакію або чутливість до глютену, слід обирати овес із маркуванням “без глютену”.

Вчений спрогнозував, коли люди житимуть по тисячі років

Безсмертя як реальність

Людство може бути набагато ближчим до безсмертя, аніж нам здається. Від тисяч років життя нас відділяє один винахід, а допомогти зробити його може гренландський кит.

Дослідження Жуана Педро де Магальеша

Жуан Педро де Магальеш – професор молекулярної біогеології в Інституті запалення і старіння Бірмінгемського університету – вважає безсмертя для людства не міфом, а цілком реальним досягненням. Вчений пригадує історію свого діда, який помер від пневмонії, яка була основною з причин смерті у 1920-х роках. Наразі, станом на 2025 рік, її успішно лікують. Так само, переконаний Жуан, можна “вилікувати” старіння.

Що потрібно для безсмертя

Вчений досліджує геноми довгожителів у природі – гренландського кита та голого землекопа. Жуан переконаний, що майбутнє полягає в повній зупинці процесу старіння. За його словами, людство має навчитися відновлювати ДНК і перепрограмувати клітини для радикально іншого процесу старіння. Тоді дуже-дуже тривале життя з перспективою у безсмертя стане звичним.

“Ми розробимо препарати, схожі на статини, які приймають щодня, щоб знизити ризик серцевих захворювань, але з метою довголіття. Якби ми могли уповільнити старіння людини на 5–10%, це вже було б неймовірно. Життя в 1000 або 20 тисяч років – це не завтра, а через кілька століть, чому б і ні”, – наголосив Жуан.

Сподівання на майбутнє

Залишається сподіватися, що спершу вчені зроблять менш глобальний винахід, який дозволить нам прожити ці кілька століть.