Posted in

Продукти, що викликають тривогу: чого уникати?

abacddcecbfcf.jpg
abacddcecbfcf.jpg

Які продукти можуть посилювати тривогу?

Продукти харчування можуть посилювати відчуття тривоги та нервового напруження. Деякі з них – звичні щоденні улюбленці, про шкідливий вплив яких мало хто здогадується. Чіпси, наприклад, часто містять гідрогенізовані олії, які порушують роботу мозкових нейромедіаторів, особливо серотоніну – “гормону спокою”. Міністерство сільського господарства США повідомляє, що люди, які споживають ультраоброблені продукти, більш тривожні, ніж ті, хто не їсть такі продукти. Це пов’язано з тим, що вони можуть призвести до запалення в організмі.

Для любителів хрусткого та солоного є здоровіший спосіб перекусити: домашні чіпси з капусти кейл. Капуста кейл є гарним джерелом вітаміну B6, який може допомогти зменшити почуття тривоги та регулювати настрій. Зніміть листя з однієї головки капусти кейл, змастіть їх 1 столовою ложкою оливкової олії та 1/4 чайної ложки солі. Розкладіть листя на деко, застелене пергаментом, в один шар. Випікайте при температурі 175 градусів до легкого підсмажування, приблизно 9-10 хвилин.

Чому цукерки викликають тривогу?

Цукерки можуть викликати різкі зміни в рівні глюкози, що дає короткочасний “підйом” енергії, але потім настає різке падіння (гіпоглікемія), яке може викликати дратівливість, нервозність, тремтіння, відчуття паніки або тривоги. Високий рівень цукру стимулює викид адреналіну та кортизолу, а це ті самі гормони, що активуються при стресі. Цукерки краще замінити фруктовим салатом, оскільки фрукти містять натуральні цукри, антиоксиданти та клітковину.

Який вплив має алкоголь на тривожність?

Алкоголь впливає на один з нейромедіаторів релаксації мозку – гамма-аміномасляну кислоту (ГАМК). Хоча він може викликати відчуття розслаблення, після припинення вживання алкоголю може виникнути тривожність, дратівливість, неспокій та безсоння. Також морозиво, яке містить багато цукру, може викликати короткочасне відчуття енергії, а потім різкий спад, що проявляється тривожністю або дратівливістю.

Кава, завдяки вмісту кофеїну, може викликати тривожність у деяких людей, підвищуючи рівень адреналіну та кортизолу. Це може призвести до серцебиття, підвищеного відчуття тривоги, дратівливості, проблем зі сном та тремтіння рук. Вплив кофеїну дуже індивідуальний: деякі люди п’ють кілька чашок кави на день і почуваються добре, а інші можуть відчути тривожність навіть після однієї чашки.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.