Чому баланс важливіший за різноманіття?
Можна роками їсти один і той же сніданок, трохи змінюючи його, і залишатися здоровим. Ключ до цього — розуміти склад того, що знаходиться на тарілці. Їжа — це молекули, які або сприяють нашому здоров’ю, або шкодять йому.
Який сніданок є збалансованим?
Відома дієтологиня Оксана Скиталінська поділилася своїм ідеальним сніданком у Instagram. Здорове харчування базується на балансі поживних речовин. Перекоси в бік одного компонента можуть бути шкідливими:
- Надлишок клітковини (наприклад, тільки салат з броколі) не дасть достатньо енергії, може негативно вплинути на синтез гормонів та реакцію організму на стрес.
- Виключно жири (навіть корисна оливкова олія чи шматочок сала) самі по собі не є повноцінним джерелом енергії.
- Тільки білок (як яйце) без інших “супроводжувачів” також не забезпечить тіло необхідною енергією.
Усе має бути в балансі.
Які продукти варто включити до сніданку?
Для збалансованого сніданку рекомендовано поєднувати різні групи продуктів:
- Яйця — це джерело білка, що сприяє здоров’ю м’язів, гормонів та імунної системи.
- Хрестоцвіті овочі (різні види капусти, рукола, редька, редиска) підтримують здоров’я печінки, знижують ризик раку та покращують обмін речовин.
- Шматок зернового хліба, можливо, зі шматочком сала, може бути корисним. Вранці жири сприяють скороченню жовчного міхура та виділенню густої нічної жовчі, що слугує профілактикою утворення каменів.
- Ягоди та горіхи — це незамінний компонент щоденного протизапального харчування, що сприяє сповільненню старіння.
Харчування — це основа здоров’я, а вже після його налагодження можна розглядати додаткові елементи, такі як харчові добавки. Цей матеріал має винятково інформаційний характер і не містить жодних порад, діагнозів чи висновків, що стосуються вашого здоров’я. Якщо вам потрібні встановлення діагнозу, консультація медика або лікування, зверніться до фахівця.