Що не можна класти в аерогриль?
Аерогриль вважають універсальним кухонним помічником, проте не всі продукти підходять для приготування у ньому. Деякі страви можуть втратити смак, зіпсуватися або навіть пошкодити сам прилад.
Їжа у клярі
Рецепти, в яких використовується кляр для таких продуктів як риба, не підходять для аерогриля. Аерогриль працює за принципом гарячого повітря, яке швидко циркулює. Рідке тісто (кляр) не встигає схопитися, як у звичайній фритюрниці з великою кількістю олії. У результаті кляр просто стече крізь решітку. Краще використовувати панірування (сухарі, борошно, крохмаль). Якщо дуже хочеться саме “ефект кляру”, можна зробити більш густе тісто та злегка заморозити продукт у клярі, а потім уже класти в аерофритюр.
М’які види сирів
М’які сири (моцарела, брі, камамбер) легко плавляться і можуть розтікатися. Їх краще запікати у формочках або всередині страви (наприклад, у овочах чи м’ясі). Тверді сири (чеддер, пармезан, голландський) добре підходять для запікання зверху страви, утворюють рум’яну скоринку.
Листова зелень
Листова зелень, така як шпинат, салат, рукола, петрушка чи кінза, дуже тонка і ніжна. Якщо її запікати в аерогрилі (або духовці з гарячим повітрям) без додаткових заходів, відбувається наступне:
- Швидке висихання – гаряче повітря буквально “висушує” листя за лічені хвилини.
- Згоряння – ніжне листя може почорніти або навіть обвуглитися.
- Втрати вітамінів і аромату – високі температури руйнують делікатні речовини, що роблять зелень корисною та ароматною.
Що робити замість цього: додавати зелень в кінці приготування або після запікання, як прикрасу чи смакову добавку. Якщо хочете “сушену” зелень, краще робити чіпси (злегка змастити олією та коротко запекти при невеликій температурі, 50-90 °C).
Які продукти можна готувати в аерогрилі?
Курячі стегна, філе лосося, яйця та нут – це лише кілька з багатьох продуктів, які можна приготувати в аерогрилі.
Курячі стегна
Курячі стегна можна готувати в аерогрилі, і це дуже зручно, адже вони виходять соковитими всередині і хрусткими зовні. Ось кілька порад:
- Підготовка – помийте курячі стегна та обсушіть паперовим рушником. Натріть спеціями, сіллю, перцем, часником або маринадом за смаком.
- Температура та час – розігрійте аерогриль до 180–200 °C. Готуйте 20-25 хвилин, поки шкіра стане золотистою і хрусткою.
- Для кращого аромату – можна збризнути олією або лимонним соком.
Філе лосося
За даними Національного інституту охорони здоров’я (NIH), лосось є чудовим джерелом протизапальних омега-3 жирних кислот, білка та кількох необхідних вітамінів і мінералів. Якщо філе зі шкірою, готуйте шкірою вниз – так воно краще тримає форму. Можна покласти на пергамент або спеціальну решітку для аерогрилю, щоб не прилипало.
Яйця
Щоб приготувати варені яйця в шкаралупі, дотримуйтесь таких порад:
- Помістіть яйця в кошик аерогрилю.
- Готуйте при 120–130°C 15-17 хвилин для середньо варених, 17-20 хвилин для повністю варених.
- В кінці обов’язково занурте яйця в холодну воду на 5 хвилин, щоб легше чистилися.
Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба бов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.