Posted in

Шкідлива їжа погіршує пам’ять за кілька днів

fbddabecbbcadab.jpg
fbddabecbbcadab.jpg

Як нездорова їжа впливає на пам’ять?

Дослідники з Медичної школи Університету Північної Кароліни (США) попередили, що навіть кілька днів вживання нездорової їжі, як-от чизбургери чи картопля фрі, можуть негативно вплинути на пам’ять. Про це повідомляє The Independent, посилаючись на результати дослідження.

Під час дослідження на мишах учені виявили, що шкідлива їжа викликає гіперактивність клітин гіпокампа – ділянки мозку, відповідальної за пам’ять і навчання. Раніше подібну надмірну активність пов’язували з деменцією.

Яка причина погіршення пам’яті?

Причиною стала порушена здатність мозку засвоювати глюкозу – основне джерело енергії для клітин, а також робота білка PKM2, який контролює використання енергії клітинами мозку. “Нас здивувало, як швидко ці клітини змінили свою активність у відповідь на зменшення доступності глюкози, і як саме ця зміна була достатньою для порушення пам’яті”, – наголосила доктор Хуан Сонг, професор фармакології.

Дослідження показало, що надмірно оброблені продукти прискорюють когнітивний спад на 12% і можуть пришвидшити появу ранніх ознак хвороби Паркінсона. Харчування з високим вмістом насичених жирів також підвищує ризик розвитку когнітивних захворювань.

Які зміни можуть допомогти?

Вчені виявили, що періодичне голодування та зміни в раціоні можуть нормалізувати активність клітин мозку. “Протягом чотирьох днів після початку дієти клітини мозку гризунів стали надмірно активними, але правильні зміни у харчуванні виправляли їхню роботу”, – додали дослідники.

Команда Сонг сподівається, що подальші дослідження допоможуть зрозуміти, як надмірна активність клітин порушує мозкові хвилі та чи можуть подібні стратегії допомогти людям у боротьбі з хворобами Альцгеймера і деменцією. У довгостроковій перспективі такі стратегії можуть допомогти зменшити зростальний тягар деменції та хвороби Альцгеймера, пропонуючи більш цілісний підхід до лікування, що охоплює як тіло, так і мозок, – пояснила Сонг.

Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині треба обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.