В Україні в серпні 2025 року споживчі ціни на продукти харчування зазнали значних змін. Найбільше знизились ціни на овочі, зокрема на 12,7%, та фрукти, які подешевшали на 10,2%. Ця динаміка суттєво відрізняється від минулорічної, коли у серпні знизились ціни лише на фрукти на 7,4%, а пік падіння цін на овочі, що становив 19,6%, припав на липень 2024 року. В серпні 2024 року ціни на овочі вже зросли на 5,2%.
Про це повідомив в.о. директора Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко. За його словами, нинішні прогнози урожаю овочевих культур перевищують минулорічні лише на 5,3%, тому значних змін у цінах на овочі у вересні 2025 року не очікується. “Це підтверджують і дані моніторингу Міністерства фінансів України, згідно з якими, станом на середину вересня, споживчі ціни на моркву, буряк та огірки майже не змінилися. На цибулю, часник, помідори, перець відбувається невелике зростання, а на капусту і картоплю продовжується зниження”, – підкреслив Лупенко.
Які прогнози щодо інфляції?
На думку науковця, овочеві культури і у вересні 2025 року суттєво стримуватимуть інфляцію, однак їх потенціал все більше вичерпується. Водночас по інших видах продукції, за винятком одягу і взуття, інфляційні очікування, скоріше за все, наростатимуть.
Що відбувається з цінами на картоплю та огірки?
Нагадаємо, що на початку минулого тижня ціни на картоплю в Україні почали поступово знижуватись. Водночас українські виробники тепличних огірків підняли відпускні ціни. Станом на 18 вересня вони продавали ці овочі за 25-45 грн/кг, що в середньому на 19% дорожче, ніж наприкінці попереднього тижня.