Ціни на цукор у Європі впали до трирічного мінімуму, зокрема, через надлишок запасів, що виник через зростання експорту з України. Про це йдеться у публікації Financial Times. Європейська цукрова промисловість переживає глибокий спад. Високі витрати та регуляторний тиск вплинули на прибутки та навіть змушують заводи закриватися.
Що викликало падіння цін на цукор?
Через зростання експорту з України утворився надлишок запасів, виробництво цукрових буряків зросло, а споживання цукру зменшилося. “Якщо ціни не скоригуються, ми побачимо ще більше закриттів цукрових заводів у Європі”, — зазначили у Cristalco, підрозділі великого виробника Cristal Union.
Які наслідки для європейських виробників?
У французькому цукровому холдингу Tereos кажуть, що зниження цін і зростання витрат, пов’язаних із кліматом, хворобами та регуляторними вимогами, “поставили під загрозу довгострокову життєздатність європейського виробництва цукру”. У Tereos повідомили про зростання собівартості на 200 € за тонну з 2017 року. Сектор також тисне політика ЄС, яка “ставить виробників блоку перед жорсткішими екологічними стандартами”.
Виробники зазначають, що імпорт з України, що у 2023–2024 роках перевищив 1 млн т. Брюссель скоротив квоти на 80%. За даними Європейської комісії, ціни на цукор у Європі впали більш ніж на третину з минулого літа — до 536 €/т у червні.
Спекулятивні трейдери накопичили найбільшу чисту коротку позицію за ф’ючерсами на цукор у Нью-Йорку з 2019 року — найбільшу колективну ставку на зниження цін за останні роки, згідно з даними Комісії з торгівлі товарними ф’ючерсами (CFTC).
У серпні Tereos повідомив, що виручка за три місяці до кінця червня знизилася на 25% рік до року — до €1,2 млрд, тоді як показник EBITDA впав на 79% — до €56 млн. Група зафіксувала операційний збиток у €22 млн, а чистий борг зріс до €2,265 млрд, проте компанія зберегла прогноз на повний рік.
Südzucker повідомила про падіння операційного прибутку на 85% — до 22 млн €, а цукровий підрозділ зазнав збитку у 56 млн €. Компанія очікує збитки до 200 млн €, але прогнозує відновлення цін. Cristal Union знизила чистий прибуток на 62% — до 117 млн € і попередила про «набагато несприятливіші ринкові умови».
Через падіння цін у Європі вже закрито п’ять заводів, а площі під буряками скоротяться майже на 10%.
Нагадаємо: Протягом 2024/25МР Україна експортувала 580 тис. тон цукру, що становить 32% виробленого країною обсягу. Експорт зменшився на 16% порівняно з минулим “цукровим сезоном”, коли експортували 692 тис. тонн. У 2024 році українські виробники встановили історичний рекорд з експорту цукру, направивши на зовнішні ринки 746,3 тис. тонн цієї продукції на суму $419 млн грн.
Як повідомлялося, що цього року 27 цукрових заводів України планують виробити 1,5 млн тон продукції. Це менше на 300 тис. тон. порівняно з минулим сезоном, але цей обсяг перекриває внутрішнє споживання цукру, що з 2022 року оцінюється на рівні 900 тис. тон. Зазначимо також, що цього сезону працюватиме на два заводи менше, ніж минулого.