З початку поточного тижня на внутрішньому ринку України спостерігається підвищення відпускних цін на цибулю. За інформацією аналітичної платформи EastFruit, місцеві виробники готові реалізувати цибулю за ціною 7-13 грн/кг, що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.
Чому зростають ціни на цибулю?
Основною причиною подорожчання цієї продукції є те, що багато господарств змушені призупинити збирання врожаю цибулі через несприятливі погодні умови. Це призвело до суттєвого скорочення обсягів пропозиції даної продукції на ринку.
Яка ситуація з якістю цибулі?
Аналітики також повідомляють, що більшу частину цибулі хорошої якості фермери вважають за краще закладати на зберігання, здійснюючи продаж на даний час невеликими партіями. За розрахунками експертів, ціни на цибулю на сьогоднішній день в Україні в середньому на 21% нижчі, ніж в аналогічний торішній період.
Нагадаємо, що на початку жовтня фермери пропонували до продажу цибулю в діапазоні 5-10 грн/кг, залежно від якості та обсягів запропонованих партій, що в середньому на 20% дешевше, ніж наприкінці попереднього робочого тижня.