У перші дні вересня в Україні спостерігається стрімке зростання цін на яловичину. Фарш з яловичини подорожчав на 8,7%, до 250 грн/кг. Як повідомляє інформагентство УНІАН, ще 1 вересня ціна цього продукту становила в середньому 230 грн/кг, а вже 3 вересня вона виросла на 20 гривень.
Що ще подорожчало?
Гуляш за той же період також додав 20 гривень і тепер коштує в середньому 250 грн/кг (+8,3%). Виросли в ціні й інші види м’яса: шия (+5,8%, до 275 грн/кг), лопатка (+3,2%, до 325 грн/кг), ребро (+2,9%, до 180 грн/кг), биток (+2,3%, до 450 грн/кг) та задня частина (+2,8%, до 365 грн/кг).
Яка ситуація з телятиною?
Вартість телятини також швидко зростає, зокрема фарш, який додав у ціні 13%. За останні два дні він подорожчав на 30 грн – з 230 до 260 грн/кг. Інші види телятини також подорожчали: грудинка (+5,9%, до 180 грн/кг), корейка (+3,3%, до 475 грн/кг), лопатка (+4,4%, до 355 грн/кг), вирізка (+2,3%, до 870 грн/кг) та шия (+3,6%, до 290 грн/кг).
Ціни на інші види м’яса, такі як баранина, свинина, індичка та курка, залишаються стабільними з 20 серпня. За даними “Столичного ринку”, свинячий ошийок можна придбати в середньому за 370 грн/кг, лопатку – 220 грн/кг, биток – 270 грн/кг, фарш – 170 грн/кг. Ціна баранячої лопатки коливається в межах 275-285 грн/кг. Корейка продається по середній ціні у 450 грн/кг. Індичку можна придбати за 117-275 гривень за кілограм, залежно від частини, тоді як курка залишається найдоступнішим видом м’яса, з ціною на куряче філе в середньому 185 грн/кг.
Нагадаємо, що в останні роки ціни на продовольчі товари в Україні наблизилися до рівня цін у країнах Європейського Союзу. Згідно з інфляційним звітом Національного банку України, з 2016 року ціни на продукти харчування в Україні зросли в середньому на 79% (в еквіваленті євро), тоді як у країнах ЄС – лише на 46%.
У червні повідомлялося, що Індекс борщу за місяць знизився на 12%, проте в річному вимірі зріс на 27%, досягнувши позначки 196 грн. Це на 26 грн дешевше, ніж минулого місяця, коли вартість страви становила 222 грн.
Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям людині потрібно обов’язково звернутися до кваліфікованого лікаря.