Українські цукрові заводи продовжують нарощувати обсяги переробки цукрових буряків, незважаючи на виклики, пов’язані з війною та економічними коливаннями. Оновлена торговельна угода між Україною та Європейським Союзом дозволяє експортувати більше цукру, про що повідомляє комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики.
Які результати переробки цукрових буряків?
За даними Вінницької обласної військової адміністрації, цукрові заводи Вінниччини, які отримали близько 1 млн тонн цукросировини, переробили 940 тис. тонн буряків. В результаті було вироблено 133 тис. тонн цукру, що в 1,5 рази більше, ніж на Полтавщині. Цукрові буряки викопано на 27 тис. га, що становить 60% площ, які підлягають збиранню в регіоні. Середня урожайність складає 433,7 ц/га, що на 32 ц/га вище минулорічної.
Які обсяги виробництва в Полтавській області?
Станом на 31 жовтня 2025 року, цукрові заводи Полтавської області переробили 564 тис. тонн буряку та виробили 88 тис. тонн цукру. У регіоні працюють три цукрових заводи ТОВ “Цукроагропром”: філія “Глобинський цукровий завод”, філія “Яреськівський цукровий завод” та ВП “Астарта цукор Новооржицьке”.
Які перспективи експорту цукру?
Важливим фактором розвитку цукрової галузі є експорт цукру. За інформацією Національної асоціації цукровиків України “Укрцукор”, Україна отримала можливість експортувати до Європейського Союзу додатково 46 тис. тонн цукру. Це стало можливим завдяки оновленій торговельній угоді, що набрала чинності 29 жовтня 2025 року, яка передбачає збільшення тарифної квоти на білий цукор на 400% – до 100 тис. тонн.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2025 року, цей обсяг буде розподілено між експортерами пропорційно обсягам експорту зазначеної продукції в ЄС протягом січня – травня 2025 року.
Нагадаємо, що за 9 місяців 2025 року експорт цукру склав 298 707 тонн на суму 151 940 тис. доларів, що є значним зменшенням в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Ціни на цукор у Європі впали до трирічного мінімуму через надлишок запасів, що виник внаслідок зростання експорту з України. Цього року 27 цукрових заводів України планують виробити 1,5 млн тонн продукції, що на 300 тис. тонн менше, ніж минулого сезону, але все ще перекриває внутрішнє споживання, яке оцінюється на рівні 900 тис. тонн.


