Які ризики пов’язані з відмовою від фруктів та овочів?
Відмова від овочів і фруктів може мати серйозні наслідки для здоров’я – від ослаблення імунітету до проблем із серцем і шкірою. Навіть короткочасний дефіцит вітамінів і клітковини впливає на самопочуття та роботу організму. Фрукти та овочі багаті на поживні речовини, необхідні організму. Клітковина, вітаміни, мінерали та антиоксиданти – все це міститься в цих продуктах і є критично важливим для здорового фізичного функціонування.
Відсутність їх з часом може призвести до таких проблем, як дефіцит поживних речовин, закрепу та підвищене запалення. Овочі й фрукти також містять антиоксиданти та фолієву кислоту, які впливають на синтез серотоніну. Їх нестача пов’язана з підвищеним ризиком депресії, тривожності й хронічної втоми.
Які рекомендації щодо споживання овочів і фруктів?
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), збільшення споживання фруктів та овочів допомагає запобігти неінфекційним захворюванням, таким як рак, ожиріння та серцево-судинні захворювання. Без овочів і фруктів:
- раціон стає калорійнішим (менше об’єму при тій самій енергії)
- легше переїдати, що веде до ожиріння
- знижується чутливість до інсуліну – підвищений ризик діабету 2 типу
Рекомендовано наповнювати половину тарілки фруктами та овочами під час їжі. Спробуйте різні способи приготування, експериментуйте з новими фруктами та овочами, купуючи щотижня новий вид в продуктовому магазині.
Які здорові альтернативи можна використовувати?
Спробуйте ці замінники, щоб отримати деякі з тих самих поживних речовин, які ви знайдете у фруктах та овочах:
- для клітковини – обирайте боби, сочевицю, цільнозернові продукти, горіхи та насіння
- вітамін А – включіть яєчний жовток, жирну рибу та яловичу печінку
- калій – додайте молоко, йогурт, курку та яловичину
- магній – яловичина та курка
- антиоксиданти – зосередьтеся на цільнозернових продуктах, яловичій печінці, яйцях, горіхах, насінні, соєвих продуктах та бобах
Важливо, якщо ви не вживаєте фрукти та овочі, то, ймовірно, у вас буде дефіцит деяких поживних речовин. Наприклад, важко отримати достатню кількість вітаміну С, якщо не їсти овочі та фрукти.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.


