Яка ідеальна добова норма споживання білка?
За словами професора Олега Швеця, універсальна добова норма білкового продукту має становити 150-200 г. Цю порцію слід щодня чергувати між м’ясом і рибою. Тобто, якщо сьогодні ви їли м’ясо, завтра бажано включити в меню рибу, і навпаки. Таке чергування забезпечує організм повним спектром незамінних амінокислот, вітамінами та мікроелементами, які потрібні для підтримки імунітету й енергії. Цей підхід є основою сучасного здорового харчування і легко вписується у щоденне меню, не вимагаючи кардинальних змін.
Як часто можна їсти червоне м’ясо?
Сучасні дієтологічні рекомендації дуже суворі щодо червоного м’яса (яловичина, свинина, баранина). Професор Швець наголошує: цей вид м’яса рекомендовано вживати не частіше, ніж один раз на тиждень. Найкращим варіантом, який можна сміливо включати у свій раціон кілька разів на тиждень, є птиця (курятина, індичатина). Це більш легке та дієтичне м’ясо, багате на легкозасвоюваний білок.
Скільки риби потрібно їсти щотижня?
На противагу м’ясу, риба має з’являтися на вашому столі в кількості мінімум дві-три порції на тиждень. І тут не варто зациклюватися на дорогому лососі. Головне – регулярність. “Риби бажано їсти щонайменше дві-три порції на тиждень. Це може бути різна риба: і морська – оселедець, скумбрія чи лосось як дорожчий варіант, і прісноводна риба – короп, товстолоб тощо”, – говорить експерт.
Які консерви варто мати вдома?
В умовах війни важливо також мати певний запас продуктів, які дозволять протриматися в автономному режимі. Швець радить не нехтувати консервами, але підходити до їх вибору вкрай уважно. Це важливий елемент сучасної продовольчої безпеки. Прийнятний варіант – це консерви “без надлишку солі, і краще без олії, соусу чи маринаду”. “Наприклад, рибні консерви у власному соку або м’ясні без зайвих інгредієнтів. Такі продукти зберігають більшість своїх поживних властивостей і при цьому є довготривалими. Вони можуть стати у пригоді не лише в критичні моменти, а й як швидкий, збалансований варіант обіду чи вечері”, – резюмував дієтолог.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.