Які звички допоможуть активізувати мозок?
Ранкові звички безпосередньо впливають на когнітивні функції, такі як концентрація уваги та здатність приймати рішення. Певні звички під час сніданку можуть допомогти активізувати роботу мозку та підтримати його ефективність протягом дня.
Чому важливо пити воду перед кавою?
За даними BMC Medicine, гідратація має вирішальне значення для функції мозку. Недостатнє пиття води може негативно впливати на швидкість обробки інформації, пам’ять та увагу. Хоча кава містить воду, випивання склянки води спочатку може допомогти зволожити організм. Рекомендується випивати склянку води перед кавою або під час неї, а потім кожні годину або дві протягом дня. На сайті Mayo Clinic зазначається, що помірне споживання кави зазвичай не призводить до дегідрації, але кофеїн має сечогінний ефект, особливо якщо тіло вже зневоднене. Тому вода до і після кави допомагає компенсувати втрати рідини.
Які продукти варто вживати на сніданок?
Дослідження, опубліковане в журналі Geriatric Psychiatry and Neurology, показало, що старші люди, які пропускали сніданок лише один або два рази на тиждень, частіше показували погані результати в тестах на когнітивні здібності, ніж ті, хто регулярно снідав. Якість та поєднання поживних речовин у сніданку мають важливе значення. Білок допомагає стабілізувати рівень цукру в крові, коли його вживають разом з вуглеводами, підтримуючи енергію та концентрацію стабільною. Щоб отримати необхідний білок вранці, подумайте про сир, йогурт, знежирене молоко, соєве молоко, яйця, копчений лосось або навіть тунець.
Ягоди також є важливими для мозку. Згідно з даними в журналі Molecular Sciences, ягоди багаті на клітковину, мінерали, вітаміни та поліфеноли, які допомагають підтримувати роботу мозку. Їхні насичено-фіолетові, червоні та сині кольори походять від антоціанів, які покращують пам’ять і когнітивне здоров’я, збільшуючи кровотік до мозку. Додайте їх до вівсянки, смузі або грецького йогурту. Якщо не сезон, обирайте заморожені ягоди, які також корисні для тіла та мозку.
Яйця є ще одним чудовим джерелом білка, як повідомляють Національні інститути охорони здоров’я США. Вони містять інші поживні речовини, що покращують роботу мозку, зокрема холін, який необхідно отримувати з їжі. Лише одне велике яйце забезпечує 27% добової дози холіну.
Не забувайте обмежувати доданий цукор, оскільки він може негативно вплинути на когнітивні функції. Дослідження у журналі Nutritients виявило зв’язок між вживанням надмірної кількості доданого цукру та поганою когнітивною функцією. Це включає проблеми з вирішенням завдань, дрібною моторикою та швидкістю обробки інформації.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.