Що міститься в хот-догах?
За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), хот-доги містять сосиски, які мають високий рівень натрію, консервантів, таких як нітрати, та насичених жирів. Харчова цінність хот-догів залежить від виду. Загалом, типовий хот-дог з яловичини містить:
- калорії – 155
- білок – 5,6 г
- жир – 14 г
- насичені жири – 5,6 г
- вуглеводи – 1,3 г
- натрій – 409 мг
Хот-доги з курки або індички, як правило, містять менше насичених жирів, натрію та консервантів, ніж зі свинини або яловичини.
Що робить хот-доги шкідливими?
Дослідження, опубліковане на сайті Jama network, показало, що сильно оброблені продукти пов’язані з різними проблемами зі здоров’ям, включаючи серцеві захворювання, діабет 2 типу, ожиріння та психічні розлади. Високий вміст обробленого м’яса пов’язують з підвищеним ризиком раку молочної залози, товстої кишки, прямої кишки та легень. Також є докази того, що люди, які їдять більше обробленого м’яса, частіше страждають на ожиріння, метаболічний синдром та інші хронічні захворювання.
Нітрати – це сполуки, які можуть міститися в їжі або додаватися як консервант. Дослідження в журналі Nutrition Reviews пов’язує нітрати в оброблених харчових продуктах з раком шлунково-кишкового тракту. Міжнародний фонд дослідження раку рекомендує вживати не більше трьох порцій червоного м’яса на тиждень, тоді як оброблене м’ясо взагалі слід уникати.
Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США (FDA) встановило добову норму в 78 г жиру на день. Один хот-дог містить 14 г жиру. Насичені жири сприяють серцево-судинним захворюванням при надмірному вживанні. Американська асоціація серця рекомендує вживати не більше 13 г насичених жирів на день.
Як приготувати корисний хот-дог?
Ось кілька порад, як зробити ваші хот-доги більш корисними:
- Булочка: Використайте цільнозернову або житню булочку. Можна замінити навіть на лаваш чи тортилью з цільного зерна.
- Сосиска: Оберіть курячу або індичу сосиску без зайвих добавок. Можна також приготувати домашню ковбаску з фаршу.
- Овочі: Додайте свіжі овочі: огірок, помідор, моркву, капусту, болгарський перець. Добре підходить квашена капуста чи маринований огірок для смаку й користі.
- Соуси: Замість магазинного кетчупу чи майонезу використайте: грецький йогурт із гірчицею та спеціями, домашній соус з авокадо або хумус.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.