Щоденний ранок багатьох українців починається з чашки чаю або кави, але чи завжди це правильний вибір? В інтерв’ю дієтолог, професор та кандидат медичних наук Олег Швець розповів, які напої є найкориснішими, скільки кави безпечно пити щодня та який напій є найгіршим для ранкового прийому їжі.
Кава – корисний напій, але є ключова умова
Багато хто досі вважає каву шкідливою, але сучасна дієтологія це спростовує. “Якщо кава не містить цукру, у неї не додавали сиропи, то це корисний напій”, – наголошує експерт. Швець підтверджує, що в рамках здорового харчування можна не обмежувати себе. Три-чотири порції кави на добу вважаються прийнятними. Якщо ж ви погано переносите кофеїн, є альтернативи. “Цикорій не має обґрунтованих переваг над кавою. Проте є люди, які погано переносять кофеїн, тож для них прийнятною альтернативою можуть бути напої з цикорію”, – зазначає він.
Чай: чорний, зелений, але без невідомих трав
Щодо чаю, то і зелений, і чорний є корисним напоєм. Ваш вибір залежить від особистих уподобань. Але є важливе застереження, пов’язане із травами та детоксом. “Чаї, які містять трави невідомого походження, не варто вживати, тому що це може бути небезпечно”, – каже дієтолог. Якщо ви обираєте трав’яні напої, зупиніться на нейтральних і перевірених: ромашка, м’ята – це нейтральні варіанти. А трав із незнайомими назвами треба уникати.
Коли пити каву і чай: правило, щоб засвоївся кальцій
Коли найкраще вживати чай і каву? Це залежить від того, чи містять вони цукор. “Якщо вони без цукру і добавок, їх можна вживати між прийомами їжі. І навіть краще вживати їх окремо, тому що ці напої можуть погіршувати всмоктування певних речовин, наприклад кальцію”, – каже фахівець. Однак якщо ви звикли пити їх солодкими, правило інше. “Якщо пити їх із цукром чи молоком, то тоді слід вживати під час їди”, – пояснює дієтолог.
Які напої треба, а які не варто пити на сніданок
Виявляється, багато українців припускаються помилки, п’ючи улюблені ранкові напої. “Якщо ви снідаєте продуктами, які містять кальцій, наприклад молочними, то чай чи кава погіршуватимуть всмоктування кальцію”, – каже Швець. Професор підкреслює, що звичні ранкові напої – не найкращий вибір для повноцінного засвоєння поживних речовин. “Загалом оптимальним варіантом для сніданку є сік”, – коментує дієтолог. А от найгіршим напоєм для сніданку є саме чай, “тому що він найбільше послаблює всмоктування поживних речовин з їжі, таких як залізо та кальцій”.
Компоти та узвари без доданого цукру також є хорошим варіантом для щоденного раціону. “Якщо ж вони містять цукор, то їх вживання слід обмежувати. І не пити між прийомами їжі – можна тільки під час їди”, – наголошує лікар. Фруктові соки для дорослих варто обмежувати однією склянкою на день (приблизно 200 мл), також під час прийому їжі. Така схема допомагає організму краще засвоювати поживні речовини і зменшує ризик надмірного споживання цукру. “Тобто компоти і соки вживаємо за такою схемою: з’їли трохи страви – випили напій, і так протягом усього прийому їжі”, – резюмував дієтолог.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.