Posted in

Які овочі стають суперфудами після приготування?

eddffedbbfcef.jpg
eddffedbbfcef.jpg

Які овочі варто частіше термічно обробляти?

Деякі овочі після приготування стають справжніми суперфудами, здатними дати організму більше, ніж у сирому вигляді. Про це повідомляє сайт Real Simple.

Чому варто готувати моркву?

Морква корисна для здоров’я, оскільки нагрівання пом’якшує її міцні клітинні стінки, підвищуючи доступність бета-каротину. Ця речовина перетворюється в організмі на вітамін А – ключову поживну речовину для здорового зору та імунної функції. Спробуйте запікати, готувати на пару або варити моркву, що також розкриє її природну солодкість. Важливо використовувати корисні жири, наприклад, оливкову олію під час приготування овочів.

Які переваги грибів після приготування?

Гриби багаті на антиоксиданти, які мають протизапальні та імуностимулюючі властивості. Ці поживні речовини важко засвоювати організму в сирому вигляді, але приготування їжі допомагає збільшити їх біодоступність. Щоб отримати максимум поживних речовин і смаку з грибів, спробуйте обсмажити, запекти або приготувати на грилі. Додавайте варені гриби до пасти або теплих салатів або подавайте хрусткі смажені нарізані гриби як гарнір.

Чому помідори корисні після термічної обробки?

Тепло руйнує клітинні стінки помідорів, вивільняючи та перетворюючи лікопен у більш біодоступну форму. Лікопен – це потужний антиоксидант, пов’язаний зі здоров’ям серця та зниженням рівня запалення. Приготування помідорів з невеликою кількістю оливкової олії ще більше покращує засвоєння, оскільки лікопен – це жиророзчинна сполука. Спробуйте запекти, обсмажити або тушкувати помідори в ситному соусі, або додати томатну пасту до хумусу, омлетів або супів.

Які переваги спаржі після приготування?

Спаржа стає ще більш поживною після приготування, оскільки тепло підвищує доступність антиоксидантів, таких як ферулова кислота та вітаміни A, E та K. Вітаміни A та E підтримують зір та імунну функцію, а вітамін K сприяє здоровому згортанню крові та міцності кісток. Додавайте спаржу до салатів або пасти, або подавайте її як гарнір з оливковою олією та лимонним соком.

Чому варто готувати капусту кейл?

Поживні речовини в капусті кейл можуть краще засвоюватись після приготування. Тепло допомагає вивільняти мінерали, такі як кальцій і магній, одночасно розщеплюючи її тверді волокна, що полегшує перетравлення. Однак варто зазначити, що приготування також може зменшити вміст деяких водорозчинних поживних речовин, таких як вітамін С. Щоб досягти балансу, готуйте на пару, щоб зберегти більше поживних речовин порівняно з варінням.

Чому шпинат корисний після термічної обробки?

Шпинат – чудове джерело необхідних мінералів, таких як залізо та кальцій. Сирий шпинат містить щавлеву кислоту, яка зв’язується з цими поживними речовинами та зменшує їх засвоєння. Приготування на пару розщеплює деякі з цих оксалатів, роблячи мінерали більш легкими під час травлення.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.