Posted in

Які продукти небезпечно залишати при кімнатній температурі?

bccbdceebfecf.jpg
bccbdceebfecf.jpg

Які продукти не можна залишати на столі?

Навіть кілька годин при кімнатній температурі можуть перетворити звичні продукти на небезпечні для здоров’я. Варто знати, що залишати на столі ризиковано.

Яйця

Яйця з продуктового магазину ніколи не слід залишати на прилавку більше ніж на дві години, оскільки в шкаралупі можуть розмножуватися бактерії, які впливають на саме яйце. Сирі курячі яйця найкраще зберігати при температурі +2, +6 °C у холодильнику. При кімнатній температурі їхня захисна плівка швидше руйнується, і бактерії можуть проникати всередину. У холодильнику яйця зберігаються до 3-4 тижнів. Тому, якщо яйця вже дістали з холодильника, використайте їх протягом кількох годин.

Картопля та цибуля

Якщо картопля зберігається при кімнатній температурі, то сонячне світло та тепло швидко зроблять її зеленою, що спричинить проростання. Найкраще зберігати картоплю в темному, прохолодному місці, такому як шафа чи комора, до двох тижнів. Ви також можете зберігати її в коричневому паперовому пакеті – тільки переконайтеся, що ви не кладете її в щось герметичне, що може затримувати вологу.

Цибулю також слід зберігати в темному, прохолодному місці, щоб зберегти свіжість. Однак, ніколи не варто зберігати їх разом з картоплею, оскільки картопля виділятиме етилен, який спричинить проростання цибулі. Найкраще покласти її в комору, льох, гараж чи підвал. За умови правильного зберігання цибуля може пролежати до цілого місяця.

Огірки та свіже м’ясо

Огірки погано переносять вологість, тому не витримають перебування на стільниці більше години-двох. Зберігання огірків у холодильнику дозволяє їм залишатися хрусткими та свіжими, поки ви не будете готові їх вживати протягом кількох днів. Найкращі умови зберігання: температура: від +7 °C до +10 °C (у холодильнику – у відділенні для овочів) вологість: 90–95 % тривалість: 3-7 днів, залежно від свіжості й сорту.

Свіже м’ясо не варто залишати на столі, бо при кімнатній температурі бактерії починають швидко розмножуватися. Оптимальні умови зберігання: холодильник: +0, +4 °C, термін – 1-2 дні для свинини та яловичини, 1 день для птиці; морозильник: −18 °C або нижче, термін – від кількох місяців, залежно від виду м’яса. Якщо м’ясо залишити на столі більше ніж на 1-2 години, то зростає ризик харчового отруєння.

Що робити з нарізаними продуктами?

Незалежно від того, чи купуєте ви нарізані продукти, чи готуєте їх вдома, важливо одразу покласти їх у холодильник, щоб вони залишалися холодними та свіжими. Після нарізки фрукти та овочі схильні до бактерій та псування, що може призвести до ризиків для здоров’я. Якщо продукт призначений для подальшого приготування, його слід тримати не довше 1-2 годин при температурі до +20 °C.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.