Posted in

Які страви швидко псуються: поради щодо зберігання

ebadfefaeebafefe.jpg
ebadfefaeebafefe.jpg

Інколи залишки готових страв можуть зіпсуватися вже за кілька годин, особливо страви з яйцями, варений рис і майонезні салати. Неправильне зберігання перетворює навіть учорашню вечерю на потенційну загрозу для здоров’я. Про це повідомляє сайт Real Simple.

Чому варений рис швидко псується?

Варений рис швидко псується через сприятливі умови для розмноження бактерій, особливо Bacillus cereus, яка може виживати навіть після термічної обробки. При кімнатній температурі рис може стати небезпечним вже через 2-4 години після приготування. Щоб уповільнити псування, рис слід охолодити якомога швидше (наприклад, розклавши тонким шаром у широкій тарілці) та зберігати в холодильнику при +4 °C максимум 1 день. Рис можна підігріти, але це не варто робити багаторазово, адже бактерії можуть продукувати токсини, які не знищуються нагріванням.

Які страви зіпсуються швидше за все?

Домашня підлива є обов’язковою стравою на більшості святкових столів, але це також одна з тих страв, які найшвидше псуються. Зберігання більше ніж 2 години при +20, +25 °C робить підливу небезпечною для вживання. Високий вміст вологи в підливі є ідеальним для патогенних бактерій та мікробів, що спричиняють псування. Ознаками її псування є темніший колір, кислий або неприємний запах, а також помітно густіша або грудкувата текстура.

Збиті вершки мають дуже короткий термін зберігання. Це пов’язано з високою вологістю та вмістом жиру, які створюють ідеальне середовище для бактерій. В ідеалі, збиті вершки слід використати протягом 24 годин після зберігання в холодильнику (після відкриття або приготування).

Салати на основі майонезу, хоча й безпечні для тривалого зберігання, можуть швидко зіпсуватися, якщо їх приготувати з такими інгредієнтами, як яйця, картопля або курка. Тому варто спожити салати, приготовані з майонезом, протягом одного дня.

Що стосується вареної пасти, то вона має короткий термін придатності і повинна зберігатися в холодильнику лише три дні. Цей продукт псується відносно швидко, оскільки може містити Bacillus cereus, яка утворює спори, здатні вижити після першого процесу приготування.

Залишки м’яких сирів (наприклад, брі, рікота або кисломолочний сир) слід викидати через 2 дні після відкриття упаковки. Їхній високий вміст вологи порівняно з твердими сирами робить їх чудовим середовищем для швидкого розмноження цвілі та бактерій.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.