5 факторів, які треба знати для вирощування пшениці

Якщо ви плануєте вирощувати пшеницю, а досвіду не має, то напевно, задавались питанням: «Як це зробити?». До вирощування пшениці треба ставитись відповідально, бо землю не надуриш. Можна закінчити аграрний університет, відвідати семінар або отримати приватну консультацію, але це все потребує часу, а треба діяти вже зараз. Земля помилок не пробачає, тому все треба продумати заздалегідь. В даній статті зібрано п’ять основних факторів, на які треба звернути увагу перед вирощуванням пшениці, щоб отримати не збитки, а гарний врожай.

В чому різниця?

Перш за все треба розрізняти озиму та яру пшеницю. Озиму пшеницю засівають восени (з вересня по жовтень) при середній температурі +15..+17С, а яру – навесні, як тільки температура повітря тримається тиждень на позначці +2..+3 С. Але терміни можуть бути змінені, бо для сівби земля повинна бути достатньо зволожена опадами. Для посіву треба обирати найкраще, найповніше насіння пшениці. Найвищу врожайність можна отримати, лише придбавши сертифікований матеріал посівної пшениці.

Основні фактори, на які треба звернути увагу перед вирощуванням пшениці

  1. Тип землі. Перед тим як засівати культуру, краще дізнатись вид ґрунту, його склад, особливості (сухий, солоний), наявність певних мінеральних елементів та оцінити місцевий клімат. Знаючи ці особливості, купуйте відповідні добрива та посівну пшеницю, яка дасть найбільшу врожайність за даних умов.
  2. Підготовка землі. Для посіву насіння пшениці поле повинно бути підготовленим: переораним дисковими агрегатами (краще 2-3 рази) на глибину від 10 до 18 см, інколи до 27 см в залежності від типу ґрунту та типу попередньої рослини на полі. Для посіву озимої чи ярої пшениці розмір грудочок ґрунту повинен бути не більше 8 см в діаметрі. Підготовку поля краще закінчити не пізніше, ніж за 3-4 тижні до посіву, щоб земля «відпочила» та встоялась.
  3. Добрива. Знаючи тип ґрунту та хімічний склад слід придбати відповідні добрива (гербіциди, пестициди тощо) для підживлення пшениці. Добавки різні за своїм складом та інтенсивністю дії, тому перед внесенням цих речовин до ґрунту, слід ознайомитись з інструкцією.
  4. Насіння. Мабуть, кожен чув приказку: «Що посієш – те й пожнеш». Тому для забезпечення гарного врожаю, треба взяти найкращий посівний матеріал. Краще придбати насіння пшениці від спеціалізованих виробників з відповідними сертифікатами, що буде гарантією якості та кількості майбутніх жнив.
  5. Догляд. В період дозрівання посіви пшениці підживлюють добривами (переважно азотними) та захищають від шкідників (бур’янів, мишей, комах, хвороб). Догляд за озимою пшеницею починається з осені, а за яровою – через місяць після посіву.

Врахувавши ці фактори перед посівом культури та за сприятливої погоди, цілком можливо зібрати гарний врожай, навіть фермеру-початківцю.


Поради

  • Не рекомендується засівати поле однією культурою більше двох років поспіль, це призведе до зниження врожайності.
  • Вибирати насіння пшениці відповідної кліматичної зони. Наприклад, насіння з північної України може не дати високих врожаїв на півдні.
  • До застосування добрив слід ставитись обачно, щоб зберегти не тільки врожай, а й екологію.

Вирощування пшениці дуже кропітка праця і на її результат впливає багато факторів. Треба вивчати специфіку діяльності, спостерігати та застосовувати нововведення. Якщо ставитись до цього процесу уважно та сумлінно, то земля відповість великим врожаєм.