Чи справді корисними є лише натуральні вітаміни?
Переконання про користь лише натуральних вітамінів часто базується на уявленні, що “продукт з їжі” має супутні біоактивні компоненти, які працюють у взаємодії з вітамінами. Однак, за словами доктора медичних наук, професора Миколи Хайтовича, на сьогодні не доведено переваги натуральних вітамінів над синтетичними. “Ефективність і безпека залежать від конкретного вітаміну, форми, дози та клінічного контексту”, – зазначив експерт.
Коли синтетичні вітаміни ефективніші за природні?
Фахівець також підкреслив, що синтетична фолієва кислота зазвичай має вищу біодоступність при пероральному застосуванні. “Її метаболізм відрізняється від природних форм, і у разі застосування високих доз вона може накопичуватися в крові”, – наголосив професор. Для людей похилого віку лікарі призначають шляхи введення вітаміну, які оминають шлунково-кишковий тракт.
Чим небезпечне передозування синтетичних вітамінів?
За даними MedScape, головні ризики пов’язані з жиророзчинними вітамінами, які можуть накопичуватися в тканинах та викликати токсичні ефекти. Наприклад, гіпервітамінози A та D можуть призвести до серйозних ускладнень. Водночас водорозчинні вітаміни, як правило, легко виводяться з організму, але при нирковій недостатності можуть накопичуватися.
Експерт також зазначив, що у дітей раннього віку та людей похилого віку можуть виникати проблеми з засвоєнням вітамінів через недостатньо розвинені ферментні системи або наявність супутніх захворювань.
Микола Хайтович підкреслив, що в країнах із низьким або середнім рівнем доходу населення, раціон харчування часто не забезпечує потребу людей в основних вітамінах, тому саплементація є обґрунтованою.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.

