Чим суші відрізняються від ролів – як обрати

Японська кухня викликає неабиякий інтерес в українців. Усім давно полюбилися рамен, суші, сашимі, темпура та інші японські кулінарні шедеври. Однак, найбільшою популярністю користуються все-таки суші Львів особливе кохання має до них.

Деякі вважають, що загорнутий в листя норі рис з рибою та овочами – це суші, але насправді страву з таким складом називають ролами. Суші мають вигляд продовгуватого рисового коржа, на якому лежить шматочок риби, прив’язаний до нього однією смужечкою водоростей.

Роли ж є різновидом суші. В їхньому складі обов’язково має бути листя норі, яке на початку приготування протирають особливою суміщу для того з оцту та цукру, щоб воно зробилося більш еластичним.

Потім в це листя загортають інші інгредієнти на вибір – омлет з яєць, риба, фрукти, овочі та навіть м’ясо. Цей процес досить простий. На бамбукову циновку укладають лист норі, зверху рис, а на нього  начинку. Після всіх цих маніпуляцій циновку загортають, формуючи рівну ковбаску.

Готові роли схожі на звичайний рулет, який потім розрізається на однакові шматочки невеликого розміру (товщиною в 1 сантиметр). Усі складові мають бути покладені рівними шарами.

Якщо роли зроблені таким чином, що листя норі зверху, а начинка – всередині, то вони називаються норі-маки, а якщо все навпаки – це уро-маки. В обох випадках основним інгредієнтом залишається спеціальний рис з високим вмістом клейковини, завдяки якій він добре склеюється, тримаючи рол в певній формі.

Зазвичай в кожного кухара є свій рецепт приготування рису. У когось він виходить більш м’яким, але не тим, що розвалюється, а в інших рис досить пружний, але геть не сирий. Ліпиться він вологими руками.

Окрім рису для приготування як суші, так і ролів використовуються делікатесні морепродукти – сьомга, вугор, восьминоги, тунець, креветки. Не забувайте, що для виготовлення ролів використовується значно ширший вибір продуктів.

Ось головні відмінності суші від ролів:

  • Суші готують поштучно, а от роли готуються у вигляді рулету, який потім розрізається на шматочки;
  • У ролах обов’язковим інгредієнтом є листя норі, а от для виготовлення суші цей продукт не потрібен (зазвичай від одного листа норі відрізають тоненьку смужечку для прикраси);
  • У ролах більше рису, а в суші більше морепродуктів та риби.

Суші підійдуть любителям морепродуктів, а от роли краще приготувати або замовити для великої компанії або якщо ви влаштовуєте романтичну вечерю на двох, коли не хотілося б залишатися голодними.

Також в нас є порада для тих, хто не відрізняється акуратністю під час трапези – роли їсти набагато зручніше, адже вони не так сильно розпадаються завдяки листю норі. Більш того, до ролів частіше застосовують різноманітні соуси та добавки, які покращують смакові якості страви (імбир, васабі). У будь якому разі, ми рекомендуємо скуштувати і суші, і роли.