Україна у більшості випадків асоціюється з борщем, салом та варениками. Але, крім цих звичних, українці часто готували дуже цікаві страви, що знайшли своє місце у культурі нашого народу. Ми розповімо вам про страви, що були до вподоби нашим предкам, а ви обов’язково спробуйте хоча б деякі з них.
А щоб смакувало краще – замовляйте свіжу випічку у торгової марки «Цар Хліб»
П’ять смачних страв української кухні, які користувались популярністю у наших предків
- Тетеря. Згадування про цю страву можна знайти у поемі Івана Котляревського «Енеїда». Її готували з пшона та заправляли рідким тістом. На свята тетерю готували по-особливому: варили на рибному або м’ясному бульйоні. Також іноді тетерю заправляли хріном з квасом. Подавали страву зі смаженим салом та цибулею. Тетерю часто готували у козацькі часи, але на початку XX століття страва поступово втратила популярність.
- Крупник. По суті, це звичайнісінький суп з крупами. Варили його на м’ясному бульйоні, але іноді використовували звичайну воду. До бульйону додавали різні крупи, щоб страва за консистенцією була схожа на рідку кашу. В основному, засипали перлову, гречану, кукурудзяну та пшеничну крупи. Щоб додати супу калорійності в нього додавали декілька картоплин. Заправляли крупник підсмаженою морквою та цибулею, для смаку також клали петрушку і кріп.
- Холодник. Це холодний борщ, який варять на квасі або відварі буряку. До страви додають свіжі огірки, які були заздалегідь порізані дрібними кубиками, зелену цибулю та інші овочі. За деякими рецептами холодник готують з молоком та вареними яйцями. Ця страва гарно освіжає під час літньої спеки, тому її прийнято готувати саме в цю пору року.
- Душенина. Це популярна в давнину страва, яку виготовляли зі свинини та овочів, щедро приправляючи їх спеціями та борошном. М’ясо нарізали середніми шматочками, після чого його обвалювали у борошні. Потім свинину викладали у горщик та заливали бульйоном або окропом. У страву клали цибулю, моркву та спеції. Раніше душенина була невід’ємною частиною святкового столу, її часто готували на весілля або іншої важливої події.
- Шпундра. Це дуже давня національна їжа, яка підкреслює культуру нашого народу. Готують її зі свинячої грудинки, яку спочатку підсмажують разом з цибулею та морквою, а потім варять в буряковому квасі, поступово додаючи борошно.
Українська кухня дуже різноманітна та незвична, а її історія налічує багато століть. Спробуйте відтворити хоча б один рецепт, який вам сподобався найбільше. Давні страви національної кухні України стануть гарною прикрасою вашого столу.
«Джерело: hlibinvest.com.ua»