Що смакувало нашим предкам?

Україна у більшості випадків асоціюється з борщем, салом та варениками. Але, крім цих звичних, українці часто готували дуже цікаві страви, що знайшли своє місце у культурі нашого народу. Ми розповімо вам про страви, що були до вподоби нашим предкам, а ви обов’язково спробуйте хоча б деякі з них.

А щоб смакувало краще – замовляйте свіжу випічку у торгової марки «Цар Хліб»

П’ять смачних страв української кухні, які користувались популярністю у наших предків

  1. Тетеря. Згадування про цю страву можна знайти у поемі Івана Котляревського «Енеїда». Її готували з пшона та заправляли рідким тістом. На свята тетерю готували по-особливому: варили на рибному або м’ясному бульйоні. Також іноді тетерю заправляли хріном з квасом. Подавали страву зі смаженим салом та цибулею. Тетерю часто готували у козацькі часи, але на початку XX століття страва поступово втратила популярність.
  2. Крупник. По суті, це звичайнісінький суп з крупами. Варили його на м’ясному бульйоні, але іноді використовували звичайну воду. До бульйону додавали різні крупи, щоб страва за консистенцією була схожа на рідку кашу. В основному, засипали перлову, гречану, кукурудзяну та пшеничну крупи. Щоб додати супу калорійності в нього додавали декілька картоплин. Заправляли крупник підсмаженою морквою та цибулею, для смаку також клали петрушку і кріп.
  3. Холодник. Це холодний борщ, який варять на квасі або відварі буряку. До страви додають свіжі огірки, які були заздалегідь порізані дрібними кубиками, зелену цибулю та інші овочі. За деякими рецептами холодник готують з молоком та вареними яйцями. Ця страва гарно освіжає під час літньої спеки, тому її прийнято готувати саме в цю пору року.
  4. Душенина. Це популярна в давнину страва, яку виготовляли зі свинини та овочів, щедро приправляючи їх спеціями та борошном. М’ясо нарізали середніми шматочками, після чого його обвалювали у борошні. Потім свинину викладали у горщик та заливали бульйоном або окропом. У страву клали цибулю, моркву та спеції. Раніше душенина була невід’ємною частиною святкового столу, її часто готували на весілля або іншої важливої події.
  5. Шпундра. Це дуже давня національна їжа, яка підкреслює культуру нашого народу. Готують її зі свинячої грудинки, яку спочатку підсмажують разом з цибулею та морквою, а потім варять в буряковому квасі, поступово додаючи борошно.

Українська кухня дуже різноманітна та незвична, а її історія налічує багато століть. Спробуйте відтворити хоча б один рецепт, який вам сподобався найбільше. Давні страви національної кухні України стануть гарною прикрасою вашого столу.

«Джерело: hlibinvest.com.ua»