Сорти кави: арабіка, робуста, ліберіка, ексцельса, стенофіла

Сучасні магазини пропонують багато видів кави, але розибратися в цьому різноманітті досить складно. Що можна знайти? Інформація про це є на https://domkofe.com.ua/ua/blog/vidy-i-sorta-kofe-kak-vybrat/.

Наразі арабіка складає дві третини світового виробництва кави, бо вважається найсмачнішим різновидом, який домінує на ринку. Якщо раніше кава за функцією була схожа на цигарки, тобто швидкий та дешевий релакс, то зараз саме завдяки арабіці та її смаковим властивостям споживання кави перетворилося на культуру, найкраща кава називається “спешелті” і усе більше кав’ярень запропонуютьне просто філіжанку кави, а ще й скажуть, у якій країні та якому регіоні вона зрощена, бо, звісно, незважаючи на те, що формально і те і те — арабіка, смак буде досить відрізнятися.

Хоча арабіка вважається більш багатою на відтінки, в робусті майже в три рази більше вміст кофеїну, отже, якщо вкрай треба прокинутись, краще замовити або заварити собі бленд. Зазвичай у кав’ярнях бленд, тобто суміш арабіки і робусти, буде дешевший, ніж стовідсоткова арабіка, але ситуація у кавовій індустрії змінюється, і зі зростанням якості арабіки підвищуються й вимоги до робусти. Хтось навіть каже, що найближчим часом ми можемо побачити цілком нове явище: спешелті робусту, яка буде вас бадьорити і при тому не обділяти ані смаком, ані ароматом.

Назва цього сорту кави походить від Ліберії, держави у Західній Африці. Дехто називає цей сорт надією кавової індустрії, бо арабіка схильна до різних хвороб, а також вразлива для багатьох паразитів, саме звідти її численні схрещування та мутації. Ліберіка більш стійка, але час її визрівання у півтора рази більше: якщо у арабіки це 9 місяців, то у ліберіки — аж 14, що робить її менш привабливою для індустрії. Але і тут вже вивели спешелті-різновид і продовжують експериментувати.

Ексцельса — найбільш стійкий до хвороб різновид кави, але якщо ліберіка, попри гіркуватий присмак, принаймні має дуже приємний аромат, то плоди ексцельси практично неможливо виробляти промисловим способом, бо це сорт примхливий і вкрай мінливий. Її інколи додають до блендів з арабікою щоб зависити ціну, або, що частіше, роблять щеплення з арабікою, щоб отримати більш міцне дерево.

Стенофіла буквально означає “вузький лист”, і вперше згадується аж у 1794 році, але, попри, як кажуть, дивовижний смак, потім майже зникає з радарів у 1940-х роках, бо вирощувати і продавати робусту було значно простіше. Але нещодавно, кажуть, у дикій природі було знайдено дерева стенофіли, і кавові експерти кажуть, що її смакові якості перевершують арабіку, тож, якщо їм вдасться виростити її достатньо, можливо, наступить кавова революція.