Звідки походить італійська піца та які рецепти варто спробувати

Серед різноманіття піц, які пропонують сучасні піцерії та ресторани можна легко загубитися. Проте, якщо хоч трохи орієнтуватися на історії походження піци та її класичних смаках, вибір стає значно простішим.

Походження італійської піци

Італійці ще з самого існування своєї нації були справжніми шанувальниками їжі та полюбляли смачненько поїсти. Ще у середині нашої епохи представники італійського народу здебільшого використовували у своїй кухні хлібні вироби. Вони змазували їх оливковою олією, часником, посипали сушеними травами, що заздалегідь були зібрані фермерами та споживали цей простий, нехитрий, на перший погляд, хліб.

Проте тоді італійці не знали, що в наш час цей звичайний рецепт буде дуже популярним серед багатьох народів світу та називатиметься піца «Неаполітана». Це і була перша піца, яка набула певної офіційності серед італійського населення, проте тільки наприкінці 19 століття страва отримала визначний статус та почала стрімко поширюватися по різним континентам.

Це відбулося, коли Маргарита Савойська прибула в Неаполь та місцеві кухарі пригостили її популярною і їхньому місті стравою: на тонкому тісті гармонійно поєднувалися томатний соус, моцарела та базилік. Ці кольори відтворювали прапор Італії, тому ця піца здалася дійсно важливою та визначною для Маргарити. Звісно, ще й дуже смачною.

Вона так сподобалася королеві, що кухарі, які винайшли цей шедевр, назвали страву її іменем. Піца «Маргарита» – це справжня класика, яка поєднує у собі головні традиції Італії. Вона дуже легка для організму, а її смак доволі простий, проте вишуканий та запам’ятовується назавжди. Сьогодні цю італійську піцу можна також скуштувати у піцерії в Івано-Франківську та замовити її прямо додому з доставкою за посиланням https://pizza-if.com/. Українські кухарі вже багато років відтворюють визначні рецепти італійських кухарів та роблять це майстерно та якісно.

64c230da18cd7.webp

Найсмачніша італійська піца

Італійці – це дуже творчий народ. Вони завжди вигадують нові рецепти, в тому числі й рецепти піци. Сьогодні існує вже досить багато смаків, які варто спробувати кожному, проте щоб не загубитися у їх різноманітті, ви можете орієнтуватися на наступні перевірені часом рецепти:

  • Грибна піца, яка поєднує у собі томатний соус або вершковий, моцарелу, свіжі гриби. В залежності від кухаря у цей рецепт може бути доданий додатковий сир, наприклад рікота.
  • Піца з оливками – дуже проста та виконана з томатного соусу, моцарелою та великою кількістю оливок.
  • Біла піца – це вегетаріанська піца, яка складається з моцарели, різних сирів, оливкової олії, часника та інших ароматних інгредієнтів за бажанням кухаря. На відміну від популярного рецепта піци «Чотири Сири», біла піца має у собі більше прянощів.
  • Піца «Маринара» – ще одна історично відома італійська піца, що поєднує у собі томатний соус, часник, оливкову олію та орегано. Цей рецепт нагадує той самий хліб, який часто пекли італійці до всесвітньої популярності піци. Сьогодні піца «Маринара» робиться, як і всі італійські рецепти на тонкому тісті та є доволі легкою для вживання, не навантажує. Сьогодні на основі цього простого рецепту кухарі вигадують багато чого новенького: вони додають в основу м’ясо, рибу, різноманітні овочі та інші насичені продукти.
  • Піца «Капрічоза» з різноманітною начинкою: грибами, артишоками, шинкою, оливками тощо. Має дуже насичений смак через велику кількість у ній інгредієнтів.

На щастя ми можемо скуштувати всі ці рецепти у своїй рідній країні, які не будуть значно відрізнятися від шедеврів італійських майстрів.